6 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Američki izdavač objavio Dijalektologiju crnogorskoga jezika

Kultura

Comments 2

Američki izdavač objavio Dijalektologiju crnogorskoga jezika

Autor: Antena M

  • Viber

U bogatoj bibliografiji Adnana Čirgića nalazi se preko 150 naučnih i stručnih radova, 15 knjiga te znatan broj udžbenika, recenzija, prikaza itd.

Kako je koja knjiga izlazila, tako je primana po njezinu primarno naučnom značaju, ali i prema nespornoj društvenoj, emancipatorskoj misiji razgrtanja istina zapretanih golemom masom izvannaučnih motiva u dijalektologiji, standardologiji, usmenoj književnosti, folkloristici itd.

Kako se navodi u saopštenju, Čirgićeva knjiga Dijalektologija crnogorskoga jezika objavljena je 2017.

Ta se knjiga – uz knjigu Dijalektolozi i crnogorski jezik – može smatrati krunom Čirgićeva bavljenja dijalektologijom.

Nedugo po publikovanju krenuli su prikazi u zemlji i inostranstvu (u Sloveniji i Ukrajini), a rasprava je o toj knjizi uvrštena u program konferencije dijalektologa i onomastičara na Filozofskome fakultetu u Lođu.

Akademik Mark L. Grinberg povodom Čirgićeve Dijalektologije napisao je referat: ''Notes on a new dialectology of Montenegro“ i objavio ga u zborniku ''And thus you are everywherehonored. Studies Dedicated to Brian D. Joseph'' (Indijana, 2019).

Nedavno je ta Čirgićeva monografija objavljena na engleskom jeziku, s naslovom ''Dialectology of the Montenegrin Language''.

O dometima spomenute knjige govori činjenica da se za njeno  pojavljivanje zainteresovala prestižna izdavačka kuća ''Lexington Books''.

Pisac uvodnog teksta koji prati knjigu je Mark L. Grinberg, ugledni svjetski naučnik, pregalac u filologiji a u slavistici posebno.

Izdanje za akademsku i naučnu zajednicu engleskog govornog područja recenzirali su Mate Kapović i Žozef Šalert. Knjigu je, kako Mark Grinberg u jednome osvrtu kaže  znalački i kompetentno preveo Goran Drinčić, saradnik u nastavi na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

Žozef Šalert, profesor Univerziteta u Torontu, u svojoj recenziji, pored ostalog, ističe: ''Bogata oaza crnogorskih govora pravi je dragulj za proučavaoce jezičkih varijeteta i slovenske akcentologe. Čirgić kontekstualizuje izučavanje crnogorskih govora, što istraživačima pomaže u snalaženju kroz složenu literaturu i prethodne deskriptivne tretmane regiona koji su nastali tokom protekloga vijeka. Kao takav, ovaj naslov značajna je prekretnica u post-jugoslovenskim izučavanjima južnoslovenske dijalektologije.“

Hrvatski jezikoslovac i profesor Sveučilišta u Zagrebu, Mate Kapović, ovako se osvrnuo na doprinos knjige: ''Čirgićeva monografija o štokavskim dijalektima Crne Gore donosi moderan i savremen pregled one vrste koja se rijetko nalazi na engleskom jeziku. Crnogorski govori predstavljaju jedno od graničnih dijalektatskih područja u okviru slovenskoga svijeta, obuhvatajući i izuzetne arhaizme i fascinantne jezičke inovacije. Ovaj naslov, čiji je autor vodeći stručnjak u ovoj oblasti, biće od velikog interesa slavistima, ali i dijalektolozima, fonolozima i istorijskim lingvistima generalno.“

Kod nas su  autori prikaza Čirgićeve knjige hvalili njegovo odbacivanje neutemeljenog pripisivanja crnogorskog organskoga jezičkog sloja fondu srpskoga jezika.

Kao doprinos prepoznato je odustajanje od tradicionalističkih pogleda na crnogorske govore kao dvije oštro podijeljene zone, kao i to što pri podjeli crnogorskih govora spisku postojećih dodaje kao kriterijume pitanje poluglasnika te vokalske grupe -ao.

Adekvatnim su metodološkim modelom sintetizovana dosadašnja znanja iz crnogorske dijalektologije. Sve što je rečeno, razumije se, svjedoči da smo s najvišega mjesta montenegristike dobili pouzdanu monografiju.

Ovo je izdanje Dijalektologije crnogorskoga jezika na engleskom jeziku ne samo priznanje za autora knjige i izdavački program Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, nego potvrda kako se posvećenošću i čestitim radom crnogorskoj nauci otvaraju vrata prestižnih univerziteta i svjetskih izdavačkih kuća, ističe se u saopštenju.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Andrija

Zasluženo! Ponosan! Bravo Adnane!