21 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Popović gost na 59. Sarajevskim danima poezije

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Popović gost na 59. Sarajevskim danima poezije

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorski književnik Milorad Popović biće gost 59. Sarajevskih dana poezije u Sarajevu, a povodom početka ovogodišnje manifestacije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Popović je laureat prestižne književne nagrade Bosanski stećak, koju je dobio prošle godine za svoje poetsko stvaralaštvo sabrano u knjizi „U centru svijeta“ koja se dodjeljuje u okviru ove manifestacije.

Sa Miloradom Popovićem će razgovarati pisci Mile Stojić i Ahmed Burić, u Muzeju književnosti pozorišne umjetnosti BiH, u subotu 19. decembra.

Sarajevski dani poezije održavaju se od 16. do 19. decembra ove godine, a jedan broj programa će biti održan online.

Među gostima SaDaPo biće i ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost Luis Elizabet Glik koja će se ukljućiti online, dok će povodom obilježavanja 110 godina rođenja pjesnika Skendera Kulenovića, biti održan program „Pjesnici čitaju klasike bosanskohrcegovačke književnosti“.

U okviru Sarajevskih dana poezije nastupiće učesnici iz BiH i iz regiona među kojima Enes Halilović (Srbija), Ervin Jahić (Hrvatska), Tihomir Jančovski (Makedonija), Suzana Matić (Hrvatska), Radomir Mitrić (BiH, Srbija), Naida Mujkić (BiH), Mile Stojić (BiH), Aleš Šteger (Slovenija), Nenad Tanović (BiH), te bosanski mladi književnici Emina Adilović, Marko Bačanović, Zerina Kulović, Dejan Tešić, Nikolina Todorović i drugi.

Popović je objavio nekoliko nagrađivanih knjiga pjesama i knjiga eseja, njegov roman „Karnera“ ovjenčan je priznanjem „Meša Selimović“ u Tuzli, dok je za roman „Čovjek bez lica“ dobio Njegoševu nagradu.

„Popović je najznačajnija pojava u crnogorskoj književnosti i kulturi danas.

Pored toga što je sjajan pjesnik i romansijer, on je i izvrstan publicist, čovjek koji se bori za elementarne državne principe Crne Gore i njene kulture, ali i veliki prijatelj BiH koji je učinio mnogo na afirmaciji naših autora u Crnoj Gori.

Naša tradicija je i da objavimo knjigu dobitnika nagrade Bosanski stećak, pa će tako Društvo pisaca objaviti knjigu Milorada Popovića „U centru svijeta“, jer kad fešta prođe, ostaje knjiga, i to je možda i najvrednije“, kazao je o Miloradu Popoviću pjesnik Mile Stojić na prošlogodišnoj dodjeli nagrade Bosanski stećak.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR