14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izložba radova Jelene Mašnić 26.marta u KIC-u

Kultura

Comments 0

Izložba radova Jelene Mašnić 26.marta u KIC-u

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Prva samostalna izložba radova dr Jelene Mašnić pod nazivom “Bajkoliki život/Lupus in fabula” biće otvorena u petak - 26.marta u izložbenom holu KIC-a "Budo Tomović", u 16:30.

Kako je saopšteno iz KIC-a, izložbu će otvoriti prof.dr Lidija Vujačić i moći će da se pogleda do 5.aprila.

"Dr Jelena Mašnić je profesorka psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, a u stručnoj djelatnosti ostvaruje saradnju sa brojnim obrazovnim, kulturnim i privrednim organizacijama. Učestvovala je na raznovrsnim stručnim i naučnim konferencijama nacionalnog i međunarodnog karaktera, a u naučnom radu, najčešće, realizovala istraživanja fenomena u oblasti obrazovanja i socijalizacije. Talenat i radoznalost prema likovnom izražavanju javnosti pokazuje u ranom djetinjstvu kada na svjetskom takmičenju u Japanu osvaja drugo mjesto. Zbog brojnih interesovanja vezanih za rad sa ljudima opredjeljuje se za profesiju psihologa, u čemu vidi najdragocjenije područje da ispolji sebe i neposrednije pruži podršku drugima.

Već dugi niz godina radi na programima edukovanja osoba sa invaliditetom namijenjenih ostvarivanju njihovih karijernih ciljeva i unapređivanja profesionalnih vještina; organizuje psihološke tribine i radionice posvećene kreiranju sigurnijeg okruženja za rast i razvoj djece i omladine. U želji da afirmiše upotrebu crteža kao projektivne tehnike u vaspitno-obrazovnoj djelatnosti, dr Mašnić je osmislila program obuke pod nazivom „Psihološke poruke dječijeg crteža” koji je akreditovao Zavod za školstvo Crne Gore, a koji je namijenjen prosvjetno pedagoškom kadru u postupcima sagledavanja razvojnog statusa djece, njihovih potreba i očekivanja.

Ova prva samostalna likovna izložba je ujedno i čin ohrabrivanja svih onih koji su doživjeli duboka traumatska iskustva, da izazove nadjačavaju svojim unutrašnjim predispozicijama, da u tom postupku koriste resurse slikarstva (ili drugog umjetničkog izražaja) u terapijske svrhe. Jelena Mašnić ovu izložbu posvećuje svom ocu Đorđiju i bratu Vuku koji su tragično izgubili živote", navodi se u saopštenju.

“Zoomorfni motivi na slikama Jelene Mašnić svoje ishodište imaju u bajkama, ali i u imaginaciji “prave” stvarnosti koju autorka romansira, u želji da oplemeni svijet oko sebe. Ona akcentuje simbiozu čovjeka i prirode prikazujući životinjske likove sa ljudskim osobinama i obrnuto, ono tzv. animalno u ljudima i ostavlja posmatraču da zamišlja, i na neki način da sam kreira, dalji tok priče i odnosa tj. podrazumijevajući suživot između svih živih bića na zajedničkoj planeti.

Jelenine slike, rađene u tehnici akril na platnu, nose kako vedrinu tako i tugu ne samo zato što su na platnu lijepo raspoređene efektne boje i znalački potezi četkice, već što iz njih provijava slikarkina plemenita duša i snažna emocija koja je jednako “obojila” svako njeno platno. Njena umjetnost je i snažan bol, ljubav i sjećanje na njene najdraže", navela je prof.dr Lidija Vujačić.

 Shodno odluci Instituta za javno zdravlje broj mjesta je ograničen (izložbeni hol do 20 posjetilaca), a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR