6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Moderno vajarstvo: Darijanove skulpture fiktivnih junaka

Kultura

Comments 0

Moderno vajarstvo: Darijanove skulpture fiktivnih junaka

Autor: Milica Lipovac

  • Viber

Da se vrijeme lockdown-a može kvalitetno iskoristiti dokazao je talentovani Darijan Hadžisalihović. On se tek nešto više od šest mjeseci bavi pravljenjem skulptura od gline, ali je već uspio da napravi kolekciju, koju dijeli sa pratiocima na društvenim mrežama.

Kaže da je ideja za izradu figura došla slučajno, dok su on i njegova djevojka pravili unikatne saksije za biljke.

“Kako je ostalo viška gline, iz kreativne želje spontano sam napravio prvu figuru – saksiju po liku Gruta iz serijala Marvelovih filmova'Guardians of the Galax'. Zatim se bližila  Noć vještica, a kako smo bili ograničeni kretanjem i izlascima usljed pandemije, htio sam da obilježim ovaj praznik tako što ću napraviti figuru koja se tradicionalno veže za ovaj dan – u pitanju je bio Death reaper, ali na moj način, jer nisam htio da izgleda sablasno, već da uživa u slatkišima”, priča Darijan za Antenu M.

On u svojoj kolekciji trenutno ima 22 figure i navodi da ga je toliki napredak za kratko vrijeme veoma iznenadio.

Između ostalih, tu su figure Thora iz nordijske mitologije, GhostRider, Venom, SpiderWomen, junaci Marvelovih stripova, zatim Gandalf iz “Gospodara prstenova”, Zagor Tenej, Jinno, Hellboy i drugi.

Darijanu je teško izdvojiti neku od figura kao omiljenu, s obzirom na to da su likovi iz sfere njegovih interesovanja - stripova, knjiga, serija i filmova.

“Ono što mogu reći jeste da mi je posljednja figura uvijek najdraža, jer na njoj uspijem da primjenim nešto novo od tehnika što sam na prethodnim figurama izučio, a ako je to lik koji meni znači, tim još bolje. Istovremeno, figure koje sam prve odradio, i pored nekih svojih nesavršenosti, imaju čar jer one su probudile duboku želju da nastavim da radim na svemu ovome”, objašnjava Darijan.

On za izradu figura koristi DAS masu, odnosno AirDry glinu koju rabe i učenici osnovnih škola na časovima likovog. Kako kaže, na našem tržištu nema boljih materijala ili alata, pa je primoran da improvizuje. Kao alat koristi sve – od drvenih čačkalica, preko pribora za kolače, do zubarskih alatkica.

„Cijeli proces izrade figure prolazi kroz 5 faza koje ja primjenjujem. Moram da napomenem, da sam u ovome praktično samouk i da je ovaj način rada meni svojstven, tako da ne znači da ga neki drugi modelari i profesionalci koriste“, dodaje Darijan.

Izradu figura počeo je kao hobi, ali kako kaže, to mu oduzima dosta slobodnog vremena.

“Međutim, ne žalim se, uspio sam da zamijenim dokolicu nečim kreativnim i nečim što me ispunjava”, kaže Darijan.

Kako navodi, kada je počeo da koristi Facebook kao način promocije svog rada, iznenadilo ga je veliko interesovanje ljudi koji ga svojim zahtjevima podstiču da nastavi rad.

“Praksa je najbolji put do uspjeha, talenat čini jako mali procenat. Samouk sam u cijelom ovom svijetu, međutim internet je veliki izvor informacija i trudim se da od različitih skulptora prikupim što je više moguće”, govori Darijan.

Pored interneta, Darijanu je savjete dao i crnogorski umjetnik Aleksandar Vujošević.

Plan mu je da svoj rad podigne na još viši nivo.

„Prije svega, počeo sam da tražim bolje alate na internetu kao i materijale. Zatim, želim da se preselim i na YouTube kanal gdje ću moći na edukativan način približiti proces izrade figura široj publici, a ujedno i da promovišem svoj rad“, objašnjava Darijan.

On dodaje da bi volio da predstavi svoje figure i na nekoj izložbi „jer jedno je gledati figure na slikama i preko ekrana, a sasvim drugo vidjeti ih uživo“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR