17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
FCJK: Koliko je ministarki stalo do istine, svjedoči opet ponovljena laž da su Fakultetu uplaćena sva sredstva

Kultura

Comments 13
Rata za mart još nije uplaćena

FCJK: Koliko je ministarki stalo do istine, svjedoči opet ponovljena laž da su Fakultetu uplaćena sva sredstva

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber
"Iz etnički očišćene Vlade napada nas žena četnik "

Na jučerašnje saopštenje Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta reagovali su iz Uprave Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

Kažu da je nijesu tačni navodi ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić da su toj obrazovnoj ustanovi uplaćena sva pripadajuća sredstva.  Do danas, 31. marta, rata za mart, tvrde, nije uplaćena. 

Saopštenje FCJK prenosimo integralno:

U grotesknoj izjavi MPNKS Fakultet za crnogorski jezik i književnost naziva se kočijaškim udruženjem i ustanovom koja širi besprizorne laži i napade te promoviše društvenu koliziju. MPNKS poziva na afirmaciju građanskih načela i multivjerskog sklada crnogorskog društva koje vapi za pomirenjem. Osoba koja je javno poželjela smrt istaknutoj srpskoj i južnoslovenskoj intelektualki Latinki Perović, koja je sinonim nekadašnjega bratstva i jedinstva, osoba koja je uvaženoga književnika Borisa Dežulovića nazvala ustašom, osoba koja je na svojim društvenim mrežama postavljala skaredne objave, osoba koja je usred pandemije cjelivala odar nedavno preminuloga ratnoga huškača Atanasija, osoba koja se javno hvali da je četnik i tako redom u nedogled – dijeli moralne lekcije crnogorskoj ustanovi prosvjete i kulture koja je odavno svojim radom zamiritala međunarodni respekt.

Upravo dosadašnja izdavačka i naučno-istraživačka djelatnost FCJK svjedoči o internacionalnome karakteru naše misije. FCJK je izdavač djela i crnogorskih i srpskih i bošnjačkih i hrvatskih i makedonskih autora te nemaloga broja autora izvan južnoslovenskoga prostora. O multinacionalnome skladu FCJK svjedoči kako personalni sastav zapošljenih tako i studentska populacija naša, a posebno nam zadovoljstvo čini veliko interesovanje albanske populacije za naš studij. O multinacionalnome skladu i internacionalnome karakteru naše misije svjedoči i veliki broj stručnjaka koji rade na FCJK i svoje studije objavljuju u našem časopisu. Razvijena međunarodna saradnja sa srpskim, bošnjačkim, hrvatskim, slovenačkim, makedonskim, poljskim, ukrajinskim, austrijskim i drugim ustanovama svjedoči o toj našoj misiji, kao što o njoj svjedoči i veliki broj autora iz Evrope i svijeta s kojima FCJK sarađuje. Veliki broj njih ovih dana pruža nam i javnu podršku.

No malo što o našoj internacionalnoj misiji svjedoči kao podatak da se žena četnik i promoter kleronacionalističkih svjetonazora s mjesta ministra u Vladi Crne Gore ostrvila na našu ustanovu! Kud će bolje priznanje od toga da ste na pravome putu od mržnje koja prema FCJK isijava iz aktuelnoga MPNKS i etnički očišćene Vlade Crne Gore.

Neznavena ministarka Bratić, oslonjena očito na fejsbuk objave jednoga žalosnoga promotera naci-fašizma u javnom prostoru – s čijim objavama korespondira saopštenje MPNKS, javno se čudi odakle u izdavačkoj djelatnosti FCJK autori koji su pisali srpskohrvatskim jezikom jer, veli, pisci pripadaju književnosti onoga naroda na čijem jeziku pišu, pa samim tim crnogorskoj književnosti ne mogu pripadati pisci koji su pisali svoja djela na srpskohrvatskome jeziku.

Na stranu to što ministarka šovinizma oživljava mrtvu devetnaestovjekovnu tezu o nepostojećem narodu Srbohrvatima, pitamo se zna li gđa Bratić, kao profesorica američke književnosti, kome ta književnost pripada?! Po njezinu tumačenju, američka književnost zapravo je engleska nacionalna književnost jer nije pisana na američkome no na engleskome jeziku. Pozivamo je da taj svoj šovinistički stav predoči američkoj ambasadorki u Crnoj Gori. Čudi se MPNKS, potom, otkud knjiga albanskoga pjesnika Basrija Čaprićija u izdavačkoj produkciji FCJK, što nas ne iznenađuje s obzirom na to da se etnički čisti svjetonazor aktuelnog MPNKS nikako ne može navići na koncept interkulturalizma koji predano njeguje FCJK. Kako neko ko nije pošao dalje od prevaziđenih nacionalnih nazora XIX vijeka može razumjeti da 4 ugledne izdavačke kuće (FCJK, Otvoreni kulturni forum, Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“ i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva) publikuju ediciju Nova luča i u okviru nje treće kolo u kojem su objavljeni, kako je i najavljeno „pisci rođeni ili porijeklom iz Crne Gore koji su se afirmisali izvan Crne Gore“.

Neoprostiv grijeh jedne ustanove u Crnoj Gori je to što ne promoviše samo ekskluzivni jezik i kulturu koji su na srcu ministarki MPNKS, već i crnogorski jezik i književnost te pripadnike manjinskih kultura i literatura. Kako onima koji svoj identitet i ideologiju temelje na kleronacionalizmu i kulturnom imperijalizmu objasniti što znači inkluzija i interkulturalizam!? Na njihove otvorene prijetnje revanšizmom i progonom neistomišljenika, mi ćemo odgovoriti kao i dosad – vrijednim radom, promocijom nauke, afirmacijom različitosti koje nijesu naš teret već bogatstvo te beskompromisnom borbom za odbranu građanske, multikulturne, sekularne i antifašističke Crne Gore.

Koliko je ministarki stalo do istine, svjedoči opet ponovljena laž u ime MPNKS da su Fakultetu uplaćena sva pripadajuća sredstva. Do danas, 31. marta, rata za mart nije uplaćena. Neće biti da se mjesečna rata za funkcionisanje ustanove uplaćuje po isteku mjeseca no na početku mjeseca jer se tom mjesečnom ratom obezbjeđuje funkcionisanje ustanove za taj mjesec.

Istinoljubiva ministarka Bratić veli da Ministarstvu nijesmo dostavili ni finansijski izvještaj za 2020. godinu ni finansijski plan za 2021. godinu, a to, veli, nijesmo činili ni prethodnih godina. Pozivamo je da tu laž dokaže pred pravosudnim organima. Svi koji su upućeni u proceduru usvajanja državnoga budžeta znaju da se budžet ne bi mogao usvojiti ako ustanove ne pošalju prijedlog svoga budžeta. Na odbrani budžeta svake godine (kojima su predśedavali čelnici Ministarstva prosvjete) raspravljano je i o našem prijedlogu budžeta koji je prethodno dostavljan tome ministarstvu. Što se finansijskih izvještaja tiče, to ministarstvo ih nikad nije ni tražilo do ove godine. Ove godine ste ih tražili i isti dan dobili. Svake godine blagovremeno smo dostavljali Ministarstvu finansija propisane obrasce za finansijske izvještaje, na osnovu obavještenja i smjernica koje smo od njih dobijali. O svemu tome FCJK pośeduje dokumentaciju koju će Vaši revizori i eksperti za politički revanšizam imati prilike da pregledaju kad ih pošaljete.

Navođenjem podatka da je Vlada Crne Gore „pored redovnih budžetskih sredstava“ u drugoj polovini prošle godine Fakultetu odobrila 45.000 eura iako su lani „aktivnosti bile značajno smanjene“, ministarka želi predstaviti FCJK kao jednu od ustanova koja je uživala nemjerenu finansijsku podršku bivše vlasti. Ali preskače podatak da je prošlogodišnjim rebalansom budžeta Fakultetu oduzeto 68.500 eura, što je više od trećinu godišnjih finansijskih sredstava kojima naša ustanova raspolaže – ne računajući bruto zarade. FCJK lani nije zapalo da uživa u značajno smanjenim aktivnostima, o čemu svjedoče rezultati rada. Kad se izračunaju odbici usljed rebalansa budžeta i naknadno odobrena sredstva, FCJK je lani raspolagao sa skoro 25.000 eura manje od onoga što je prvobitno usvojenim budžetom za 2020. godinu bilo planirano. No kao što u interpretaciji naše ministarke fašizam postane antifašizam, četnik antifašista, Dežulović ustaša, mi šovinisti a ona promoterka suživota i mira, tako i smanjenje budžeta FCJK u njenoj interpretaciji postane uvećanje.

Način na koji je ministarka doživjela našu poruku da je spremno čekamo najbolje pokazuje namjere njenoga pohoda na FCJK. Izvolite, gospođo, mi smo Vam naredni.

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

Podrška za fcjk

Građanska Crna Gora je uz vas!!!!