8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Umjetnik Đuro Beli Prijić poklonio Narodnom muzeju reljef u bronzi

Kultura

Comments 2

Umjetnik Đuro Beli Prijić poklonio Narodnom muzeju reljef u bronzi

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Crnogorski umjetnik Đuro - Beli Prijić poklonio je Narodnom muzeju Crne Gore reljef u bronzi, rad njegovog oca, poznatog crnogorskog umjetnika, Aleksandra - Aca Prijića. Reljefna bronzana ploča je nekada bila dio spomen obilježja postavljenog u Titogradu povodom otvaranja željezničke pruge Nikšić - Titograd, 13.jula 1948, navodi se u saopštenju.

Prema riječima Prijića, reljef koji je uradio njegov otac otkupio je na crnom tržištu i najvjerovarnije je otuđen sa spomen obilježja.

"Moja prvobitna namjera je bila da ga vratim Željeznici Crne Gore, ali sam u međuvremenu došao do informacije da nadležni u tom javnom preduzeću nijesu čak ni konstatovali da nedostaje, pa sam odlučio da ga poklonim Narodnom muzeju Crne Gore kao najozbiljnijoj ustanovi za očuvanje kulturnih dobara, što ovaj rad neosporno jeste", kazao je Prijić.

Ovim poklonom Narodni muzej će obogatiti svoj fond umjetničkih djela Aca Prijića, pored većeg broja ulja na platnu koja se čuvaju u toj ustanovi. Narodni muzej je 2020. godine, povodom 100 godina od rođenja, planirao da izda monografiju i organizuje retrospektivnu izložbu Aleksandra - Aca Prijića, ali je projekat zbog pandemije korona virusa i njenih posljedica koje su se reflektovale na rad institucije odložen.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR