12 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jedna od najslavnijih španskih spisateljica je u stvari... tri muškarca

Izvor: EPA

Kultura

Comments 2

Jedna od najslavnijih španskih spisateljica je u stvari... tri muškarca

Izvor: vice

Autor: Antena M

  • Viber

Do otkrića je došlo nakon što je „Karmen Mola“, koja je prodala više od 400.000 knjiga, osvojila književnu nagradu Planeta u vrijednosti od milion eura, a pisci Agustin Martinez, Jorge Diaz i Antonio Mersero su istupili da preuzmu prestižnu nagradu.

U Španiji je bilo nadaleko poznato da Mola - poznata po pisanju trilera prilagođenih televiziji - radi pod pseudonimom, ali je njena veb stranica predstavljala ovu spisateljicu kao univerzitetskog profesora od 40 godina i majku troje djece koja izuzetno cijeni privatnost.

Španski ženski institut uvrstio je Molinu „Djevojčicu“ na listu knjiga autorki koje nam „pomažu da razumijemo stvarnost i iskustva žena“.

U stvarnosti, to je bila izmišljena biografija napravljena da zaštiti anonimnost trojice poznatih muških autora i scenarista.

U intervjuu španskim novinama El Pais nakon ceremonije, Martinez, Diaz i Mersero su porekli da su se svjesno potrudili da se sakriju iza ženskog imena radi prodaje knjiga. Oni kažu da su izabrali su ime Karmen poslije „minut i po razmetanja imena muškaraca, žena, stranaca“, tvrdi Martinez.

„Ne znam da li se ženski pseudonim prodaje više od muškog, nemam pojma, ali ne čini mi se tako“, dodao je Mersero. "Nas troje se nismo krili iza žene, već iza imena."

Autori su takođe tvrdili da bi, da su znali da će njihova trilogija postati toliko uspješna, izabrali odgovarajući pseudonim, ali prije nego što su saznali šta se dešava, Diaz je rekao da se „Karmen Mola“ „pretvorila u talas iz kojeg nismo mogli da se izvučemo”.

Iako autori tvrde da nisu mnogo razmišljali o stvaranju Mole, mnogi u španskom književnom svijetu vide godine namjerne kampanje da se Molina neobična biografija koristi za prodaju knjiga.

"Nije to samo ime - to je lažni profil koji su koristili da prevare čitatelje i novinare", napisala je na Tviteru spisateljica i bivša šefica Instituta za žene Beatriz Gimeno. "Oni su prevaranti."

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

KakoJe

Od Simon de Bovoar do tri muskarca iza zenskog imena, svijet se mijenja hahaha