10 °

max 15 ° / min 9 °

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za novi Andersonov film treba vam posebna priprema

Izvor: EPA - S premijere u Kanu

Kultura

Tag Video
Comments 0

Za novi Andersonov film treba vam posebna priprema

Izvor: Blitz, Jutarnji

Autor: Antena M

  • Viber

Ves Anderson jedan je od najneobičnijih holivudskih reditelja. Njegov stil je jedan od onih „sviđa ti se ili ne“ i teško je da će se neko pronaći u sredini tog spektra. 

To je ponovno uspio s Francuskom depešom (The French Dispatch). Njegovo najnovije i jubilarno deseto remek djelo je uradak koji ponovno mijenja pravila klasične holivudske kinematografije. Klasične fabula s uvodom, zapletom i razrješenjem sukoba ovdje nema, već je radnja satkana od niza malenih priča povezanih krovnim motivom koji se proteže kroz cijeli film.

U ovom slučaju glavna poveznica su novine Francuska depeša, odnosno smrt glavnoga urednika zbog čega novinari odabiru priče koje će uvrstiti u posljednji broj magazina.

Svaki članak je, naravno, priča za sebe. Osim s izmjenom scenografije, Anderson fluidnost priče prekida takođe brojnim digresijama te retrospektivama.

Još jedna posebnost Andersonovog filma jeste što je stalno na rubu komedija, ali nikada ne pređe granicu da postane humorističan. Kao da ste non stop nasmiješeni, ali izostaje moment grohotnog smijeha koji će se prolomiti kino dvoranom. Tu tragikomičnu napetost postiže upravo dodavanjem teških, angažovanih tema.

Uloge u filmu tumače Bill Murray, Timothee Chalamet, Frances McDormand, Elisabeth Moss, Jeff Goldblum, Tilda Swinton, Lea Seydoux, Owen Wilson, Benicio del Toro, Adrien Brody i Saoirse Ronan. U filmu se takođe pojavljuje Willem Dafoe čiji lik je ponovno na margini i skoro bez teksta u scenariju, ali opet bitan za razvoj priče, baš kao i u Hotelu Grand Budapest.

U bioskope Cineplexx dolazi 2. decembra.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR