6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na Žabljaku promovisana knjiga Dragutina Šlagija Vujovića Moj put na krov svijeta

Kultura

Comments 0

Na Žabljaku promovisana knjiga Dragutina Šlagija Vujovića Moj put na krov svijeta

Autor: Obrad Pješivac

  • Viber

Nakon rodnog Nikšića, poznati crnogorski planinar, alpinista i gorski spasilac, jedan od trojice Crnogoraca koji su do sada popeli Mont Everest (8.848), Dragutin Šlagi Vujović, sinoć je na Žabljaku promovisao svoju knjigu-monografiju “Moj put na krov svijeta”.

Pored autora ljubiteljima knjige u gradu pod Durmitorom obratili su se prof dr Gojko Nikolić, novinarka, jednako planinarka i pjesnikinja Jelena Jovanović i Šlagijev “saborac” sa Žabljaka Zoran Šaco Vojinović.

“Ovo nije planinarski dnevnik pisan retrospektivno, već knjiga čiju građu su stvarale generacije planinara, a kojom Vujović rješava jedan od temeljnih zadataka crnogorske planinarske struke i sportske kulture, posebno za svoj PSD Javorak. To je njen osoben kvalitet… To je vrijedna knjiga, knjiga životnom strašću i visinom prožeta”, kazao je Nikolić koji je jedan od recezenata knjige.

Dodao je da knjiga ima 305 strana podijeljenih u sedam рoglavlja, blizu 200 kvalitetnih fotografija, da je pomenuto skorо 800 ljudi, 30 planina, blizu 100 vrhova, više od 40 država i gradova, desetine rijeka i jezera.

Ko je i kakav je Šlagi Vujović znaju mnogi koji su sa njim prelazili staze, dijelili parče hljeba, držali se za njegovu ruku kada padaju, iz šatora ili bivka slušali kako u hladnoj noći oko njih urla planinski vjetar, kazala je Jelena Jovanović.

“Nijednom riječju u ovoj knjizi nije umanjio tuđe uspjehe, niti je zanemario staze koje su prije njegovog rođenja utirale generacije članova Planinarsko smučarskog društva “Javorak”, kojima on hoda, maltene od kada je napravio prve korake. Mogao je, jer je pisao o svom i putu njegovih saboraca Đorđija Vujičića i Marka Blečića do krova svijeta, ali nije to uradio, pa ćete na ovim stranicama čitati o generacijama i generacijama planinara, orjentiraca, skijaša koji su nizali uspjehe i pronosili slavu Javorka, Nikšića i Crne Gore.

Da će ga književni prvijenac svrstati u ozbiljne pisce pokazuje i način na koji piše o ljudima i događajima u kojima su učestvovali, vremenu koje su obilježili svojim usponima, uspjesima i nesebičnim prenošenjem znanja na mlađe generacije našeg kluba i na njega koji sada isto to radi - uči one koji stasavaju u Javorku kako se voli i živi planina, jer planinarenje nije samo uspon na neki vrh, mnogo je više od toga.

To i mnoge korisne lekcije, doživljene, proživljene, ispješačene ili ispenjane, možda i promrzle, obavijene mećavom, udarane vjetrom... ljubitelji planine i pisane riječi moći će da pročitaju u Šlagijevoj knjizi koja će, nesumnjivo postati omiljeno štivo svih koji žive za trenutak da stave ranac na leđa i zakorače ka vrhu. Planinskom ili životnom.

Ovu knjigu moraju imati i pročitati i oni koji misle da je planinarenje tek puki bijeg u planinu, ubijanje dokolice, lutanje...jer nije,  mnogo je više od toga, a Šlagi nas uči tome.

Moraju je imati i oni koji precijenjuju sebe, a potcjenjuju planinu, one koji često kažu da osvajaju planinu, iako je to nemoguće, jer planina može samo da nas prigrli i dozvoli nam da hodamo njenim padinama, grebenima, vrhovima.

Baš takvi, kojih nažalost ima među crnogorskim planinarima, moraju je pročitati, jer će, nadam se, shvatiti da sa planinom nema takmičenja, kada saznaju koliko su Šlagi, Đoko i Bleka izlizali gojzerica, koliko puta izbjegli smrt, koliko ih je muke ubilo koračajući ka cilju i koliko su, ustvari zasluženo baš oni prvi i za sada jedini iz Crne Gore uspjeli da stoje na krovu svijeta”, kazala je Jelena Jovanović ističući da je njihov uspon na Mont Everest nagrada je svima nama, a to je i njegova knjiga koja je, pored svega što jeste, putokaz do krova svijeta i upozorenje na opasnosti koje čekaju na planinama.

U knjizi, koja je i omaž ljudima koji su stvorili “Javorak”, opisani su i usponi na planine koje su prethodile kao priprema za uspon na “krov svijeta”, Vujovićev planinarski put, a predstavljene su, pored uspješno realizovanog pohoda na Everest, i dvije ekspedicije kojima je malo falilo da to uspiju, one iz 1996 i 2009. godine.

Dragutin Šlagi Vujović kazao je da monografija nije samo njegova, nego i svih onih generacija planinara „Javorka“ koji su njima trojici utrli put do „krova svijeta“, ali i mladih koji tek krče neke svoje staze.

"Kroz 'Javorak' gledam taj moj životni put. Vaspitao sam se i osnovne korake naučio sam u planinarskom društvu, tako da sam veoma vezan za njega. Svake godine pravimo ekspedicije i ove mlađe generacije 'zarazimo' da krenu ovim našim stopama. Put, kao što ćete vidjeti kroz moju knjigu nije nimalo lak, jednostavan, nego je veoma trnovit.

Svaka generacija je imala svoju posebnu priču i mogla je da napiše dosta toga proživljenog kroz planinarski život. Jedan od recezenata, pokojni Danijel Vincek je jedan od glavnih krivaca za ovu moju knjigu i za vođenje dnevnika na ekspedicijama i pripremama. U svoj ovoj priči visoko mjesto zauzima Durmitor i Bobotov kuk koji su moje pripremno polazište na brojne ekspedicije i čiji vrh vizuelno neodoljivo podsjeća na najvišu kotu Himalaja“, kazao je Vujović i naglasio da je pisani trag jedno veliko bogatstvo.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR