4 °

max 6 ° / min -1 °

Subota

29.01.

6° / -1°

Nedjelja

30.01.

8° / -0°

Ponedjeljak

31.01.

8° / 1°

Utorak

01.02.

5° / 0°

Srijeda

02.02.

7° / -1°

Četvrtak

03.02.

9° / 2°

Petak

04.02.

9° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Botičelijeva slika skriva dosad neprimijećenu skicu

Izvor: Epa

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Botičelijeva slika skriva dosad neprimijećenu skicu

Izvor: CNN

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

''Čovjek bola", jedna od posljednjih slika Sandra Botičelija u privatnom vlasništvu, koja će se naći na aukciji kuće "Sotheby's" 27. januara, sadrži dosad neprimijećen crtež Bogorodice s djetetom, otkrili su naučnici.

Slika čija je vrijednost procijenjena na najmanje 40 miliona dolara, u slojevima boje sadrži skice, koje je Botičeli vjerovatno odbacio i počeo da se bavi sasvim drugim motivom.

Kris Apostil, potpredsjednik i direktor Odjeljenja za slike starih majstora kuće "Sotheby's" u Njujorku imao je priliku da pregleda sliku i vjeruje da je riječ o kompoziciji koja je u grčkom ikonopisanju poznata kao "Bogorodica umiljenija".

Na takvim ikonama Bogorodica nježno grli bebu Hrista, koji prislanja svoj obraz uz njen, a linije koje podsjećaju na takve slike primijećene su nakon snimanja infracrvenom kamerom, piše CNN.

Crtež je smješten u predjelu grudi glavnog lika na "Čovjeku bola", a primijetan je i trag bijele boje u donjem dijelu njegove figure, koji nije dio glavne postavke.

"Panel za slikanje bio je luksuz u vrijeme renesanse", objašnjava Apostil, dodajući da se podloge za slikanje nisu bacale, nego da je nakon što je odustao od slike Bogorodice sa detetom, istu iskoristio za "Čovjeka bola".

Pored ovog crteža, snimak je okrio pukotinu u središtu panela i tragove rekonstrukcije koja je obavljena u nekom trenutku u 20. vijeku kao i ispravke koje je renesansni majstor napravio na glavnom djelu.

Primijećeno je da je Botičeli promijenio dužinu Hristove kose, kao i poziciju rane na njegovim šakama.

Slika je neobična i po blagoj asimetriji između krsta koji se nalazi iznad glave Spasitelja, kao i po blagoj povijenosti glave u jednu stranu, što mu prema mišljenju Apostila daje "humaniji izgled.

Botičeli, je bio u pedesetim godinama života (ili stariji) kada je radio ovu sliku.

"Osjećam da ima nešto u vezi s ovom slikom što Botičeli projektuje - shvatanje da ćemo svi umrijeti - što joj daje dubok emotivni naboj", zaključak je Apostila.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR