9 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najbolji ljubavni film 2021. - Najgora osoba na planeti

Kultura

Tag Video
Comments 0

Najbolji ljubavni film 2021. - Najgora osoba na planeti

Izvor: Nova

Autor: Antena M

  • Viber

Joakim Trir je norveški režiser koji na povlađuje publici. Njegov film "The Worst Person in the World" je u trci za Oskara, a glumica Renate Reinsve je na Kanskom filmskom festivalu dobila status najbolje.

 Ne očekujte laganu vožnju od ovog ljubavnog filma. Trir je ušao u jedan od najtežih kinematografskih žanrova – romantičnu dramu i uspio da napravi remek djelo.

Film je podijeljen na 13 djelova koji prate glavnu junakinju Džuli. Renate Reinsve je glumica koja je iznijela taj zadatak, i vinula se poput rakete, zahvaljujući svom zrelom, osjetljivom, nježnom tumačenju Džuli.

Odakle neobičan naslov filma – Najgora osoba na svijetu? Teško da može da se odnosi na samu Džuli, iako „šutne“ dva muškarca, a drugog i vara i laže, ali sve vrijeme mi je vidimo kao ranjivu devojku kojoj se ništa ne može zamjeriti. Džuli smo ja i vi…Džuli je potraga za samim sobom. Kao bilo koja osoba u 20-im, ona je prestravljena od bespovratno donijetih odluka i izbora.

Možda se naslov ipak odnosi na njenog divnog dečka, crtača stripova Aksela (kog igra fenomenalan Anders Danielsen Lie) koji u jednom trenutku upada u haos zbog sukoba sa novom generacijom feministkinja.

Džuli je urnebesno nesigurna šta želi od života. Studira medicinu, a onda odjednom oduševljeno prelazi na psihologiju, pa se baca na fotografiju. Počinje vezu sa zgodnim tipom kog ostavi na partiju i ode sa Akselom.

Ali kako njene 20. odmiču ona shvata da Aksel postaje sve popularniji, dok ona i dalje radi u knjižari za bijedne pare. Stvari počinju da se mijenjaju kad ostavi Aksela na žurci i upozna momka koji se zove Eivind  (Herbert Nordrum) koji slično kao i ona radi u prodavnici. Da li se napokon pronašla?

Ovaj film je nježan i zabavan na konvencionalne načine, ali je istovremeno i jako realan. To je vrsta filma za koju su nam očekivanja nikakva, a onda te neprimjetno uvuče, postaješ kao voajer koji vapi za sljedećim kadrom i pritiskaš pauzu da ga razvučeš. Postavlja krucijalna pitanja i obrađuje teme važne za svakog čovjeka - u koga se zaljubljuješ? Ko je „onaj pravi“? Kada ću se napokon smiriti?

Tu su i dvije scene koje dugo ostaju u glavi - jedna kada ona konačno skupi hrabrost da kaže Akselu da ga napušta, i cio sviet ulazi u zamrznuti kadar dok ona trči ulicama Osla da pronađe Eivinda i poljubi ga. I druga - kad tokom sjedeljke sa Ejvindom i njegovim prijateljima uzme "pečurke" i počinje da halucinira i suočava se sa svojim ocem od kog je otuđena.

Svijetu nedostaje više ovakvih filmova, nepretencioznih, realnih koji nas podsjećaju na najbolje i najgore u životu i s kojima se identifikujemo na više nivoa, bez obzira na to koliko godina imamo. I ljubav je baš u svakom kadru, zavisi samo iz kog ugla gledate i želite li da je vidite.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR