Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Noć tvrđava sjajna uvertira za turističku sezonu

Kultura

Tag Video
Comments 0

Noć tvrđava sjajna uvertira za turističku sezonu

Autor: Antena M

  • Viber

U okviru manifestacije “Noć tvrđava”, sinoć je na platou ispod Starog grada Bara održana Kreativna radionica i sajam tradicionalnih proizvoda, a nakon toga na istoj lokaciji uslijedio je zabavni program “Igre viteza, đece, naroda i omladine – k’o nekad k’o sad”.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je kazao da ova manifestacija predstavlja svojevrsnu uvertiru za predstojeću ljetnju turističku sezonu.

“Na ovom mjestu u Starom Baru se susreće sva naša istorija i kultura. Kroz ovu manifestaciju najavljujemo jednu saradnju koju smo uspostavili sa našim evropskim partnerima, gradovima Šibenikom, Karlovcem i Banja Lukom, kroz evropski projekat Fortitude koji se realizuje upravo u svim gradovima partnerima”, kazao je on.

Ističe zadovoljstvo na ukazanoj prilici da upravo u Baru, u neposrednoj blizini stare tvrđave promovišu kroz prigodan program, kako je kazao, najmlađe sugrađane Bara, koji su učesnici programa.

“Ovo je prilika i da pošaljemo jednu poruku, da smo itekako ponosni i na našu kulturu koja počiva na sjajnoj, mladoj generaciji koja će tu kulturu i istoriju znati u narednom period  adekvatno valorizovati i baštiniti”, rekao je predsjednik Opštine Bar.

Raičević je naglasio da su kroz ovaj projekat uspjeli dosta aktivnosti realizovati, te da su sve bile definisane unutar zidina Starog grada, kroz adaptaciju ljetnje pozornice i, kako je kazao, mnogobrojne druge aktivnosti koje su realizovane prošle godine.

 “Tu su i novi sadržaji koje ćemo uspostaviti, prije svega kroz upotrebu savremenih tehnologija, i omogućiti  turistima dostupnost svih znamenitosti Starog Bara, kroz jednu savremenu prezentaciju”, rekao je on.

Raičević očekuje da će se već danas, kroz nastavak ove manifestacije ozvaničiti završetak radova na Arhiepiskovskoj palati gdje su, kako je kazao, po prvi put prezentovali arheološku postavku grada Bara, dok će  kroz koncert dua Bulatović – Nikčević koji je zakazan za večeras, staviti krunu na jednu manifestaciju, koja ima perspektivu da postane  tradicionalna.

Zbog toga je strateški važan cilj projekta jačanje i umrežavanje saradnje među upraviteljima utvrđene baštine u prekograničnom području kroz pokretanje nove zajedničke inicijative – prekogranične kulturne manifestacije pod nazivom Noć tvrđava.

Organizatori ove jedinstvene manifestacije su partneri na projektu FORTITUDE: Tvrđava kulture Šibenik, Grad Banja Luka, Grad Karlovac i Opština Bar, a projekat se finansira iz programa Interreg Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

U okviru projekta Fortitude je izrađena maketa Starog grada u bronzi na mermernom postolju autora Zlatka Glamočaka, nabavljena je scenska oprema i oprema za live streaming, napravljena je aplikacija proširene stvarnosti i kreirana i odštampana nova karta Starog grada. Uvodi se akcentna rasvjeta za bedeme i 5 objekata unutar zidina i radi se opremanje objekta pored Ljetne scene i njegovo prilagođavanje sceni.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR