15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvorena arheološka postavka u barskoj Arhiepiskopskoj palati

Kultura

Comments 0

Otvorena arheološka postavka u barskoj Arhiepiskopskoj palati

Autor: Antena M

  • Viber

U okviru manifestacije "Noć tvrđava", sinoć je svečano otvorena arheološka postavka u obnovljenoj Arhiepiskopskoj palati u Starom Baru.

Objekat je svečano otvorio predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević koji je kazao da je otvaranje Arhiepiskopske palate svojevrsna kruna dosadašnjeg rada,

"Imamo za cilje da svake godine otvaramo ili stavljamo u funkciju jedan od objekata u Starom gradu Baru. Najprije smo, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture, rekonstruisali crkvu Svete Katarine, zatim nastavili sa aktivnostima na palati 85 kao prvom Kreativnom habu u Crnoj Gori koji već dvije godine živi. Kroz projekat ‘Fortitude’ uspjeli smo da adaptiramo objekat Carinarnice i Ljetnju scenu, a uz podršku Ministarstva kulture i da okončamo sve radove u dijelu uređenja enterijera Arhiepiskopske palate", kazao je on.

On je rekao da je vrijednost radova preko 90.000 eura iz Budžeta Vlade Crne Gore, dok je Opština Bar opredijelila preko 40 000 eura.

"Time smo jasno stavili do znanja svim našim partnerima da na jednak način želimo da realizujemo i buduće projekte koji za cilj imaju rekonstrukciju i revitalizaciju starih objekata u Starom gradu Baru i njihovo stavljanje u funkciju, a prioritetno stavljanje u funkciju turističke ponude našeg grada. Veoma sam srećan i zadovoljan što su radovi okončani u definisanom roku i izvedeni na kvalitetan način“, rekao je Raičević i zahvalio se zaposlenima u Kulturnom centru i arheologu Dejanu Draškoviću, „koji nastavlja tradiciju čuvara Starog grada Bara koju je Omer Peročević mnogo godina iza nas postavio. Večeras se njegova vizija i njegov san da upravo ovaj objekat bude na ovaj način rekonstruisan ostvaruje", poručio je predsjednik opštine Bar.

Kada je po srijedi sama palata, Raičević smatra da je ona javnosti prezentovana sa ciljem da ubuduće bude definisana kao Arheološki muzej grada grada Bara.

"Radovi koje smo započeli u dijelu uređenja Arhiepiskopske palate su započeli sredinom 2021. godine, nastavili smo i u ovoj godini sa radovima na uređenju enterijera, kako bi upravo večeras posjetiocima prezentovali sadržaj. Time stavljamo tačku na četvorogodišnji program koji je za cilj imao rekonstrukciju i revitalizaciju objekata u Starom Baru i stavljanje u funkciju određenih objekata", kazao je on.

Arheolog Dejan Drašković je kazao da se otvara objekat za posjetioce u kome je stalna arheološka izložba, i da se konačno ovoj zgradi daje svrha koju bi svaki objekat u Starom gradu trebalo da ima, a to je muzejska – izložbena.

"Ovaj proces je počeo pedesetih godina sa velikom kampanjom istraživanja profesora Đurđa Boškovića, koja je rezultirala objavom kapitalne knjige 1962. godine, u kojoj je je, između ostalog, napisao kako predlaže da se baš u ovom objektu otvori muzej. Prolazilo je vrijeme, pregalaštvo mnogih mojih prethodnika – arheologa Omera Peročevića, Mladena Zagarčanina, a sada i mene rezultiralo je da zaokružimo cijelu priču i ovaj objekat stavimo u muzejsko-izložbenu funkciju. Veliku zahvalnost dugujemo nadležnom ministarstvu, posebno Opštini Bar i prvom čovjeku grada. Bez njihove pomoći, posebno finansijske, sve ovo bi bilo nezamislivo", rekao je Drašković,

U okviru manifestacije "Noć tvrđava", posjetioci su danas, zahvaljujući novim tehnologijama, u sistemu proširene stvarnosti, unutar zidina Starog grada, mogli da vide kako su objekti nekada izgledali. Manifestacija organizovana u okviru projekta Fortitude u okviru programa Interreg CBC Hrvatska Bosna i Hercegovina Crna Gora koji zajedno sprovode Tvđava Kulture Šibenik, Grad Karlovac, Grad Banja Luka i Opština Bar. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 1,6 miliona eura, 85% je sifinanirano iz EFRRni IPA II fondova, a budžet Opštine Bar je u okviru projekta 430.193,00 eura. Zahvaljujući projektu FORTITUDE Stari bar dobija niz novih sadržaja : adaptirana tri objekta, vrijednu produkcijsku opremu i opremu za live striming, akcentnu rasvjetu, sistem proširene stvarnosti, taktilnu maketu, kartu, radionice i regionalnu manifestaciju "Noć tvrđava" koja je 29. i 30. aprila sinhronizovano održana na preko 40 lokacija u tri države.

"Noć tvrđava" završena je na Ljetnjoj sceni koncertom poznatog crnogorskog gitarskog dua Bulatović- Nikčević.

 
 
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR