9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Svjetski poznat reditelj uhapšen u Iranu: Spreman sam da platim bilo koju cijenu

Kultura

Comments 0

Svjetski poznat reditelj uhapšen u Iranu: Spreman sam da platim bilo koju cijenu

Autor: Antena M

  • Viber


Cijenjeni iranski reditelj Muhamed Rasulof uhapšen je i trenutno se nalazi u zatvoru Evin, u samici, prenijeli su svjetski mediji.

 Rasulof, čuveni sineasta koji je nagrađen Zlatnim medvjedom na Berlinalu, uhapšen je, kao i njegov kolega Mostafa Al-Ahmad. Obojica sineasta su lišeni slobode nakon što je iranska policija preksinoć upala u njihove domove. Obojica su najprije, kako su naveli njihovi producenti na Tviteru, „u koordinisanom i brutalnom napadu odvedeni na nepoznatu lokaciju“. Uhapšeni su, kako je prenijela agencija AP, zbog nedavnih objava na društvenim mrežama u kojima su kritikovali poteze iranske vlade. Obojica sineasta, a naročito Rasulof, poznati su kao žestoki kritičari tamošnje vlasti.

 „Oštro osuđujemo najnoviji potez vlasti zbog nepoštovanja osnovnih ljudskih prava i građanskih sloboda i stalne represije i pritiska nad nezavisnim iranskim filmskim stvaraocima. Zahtevamo oslobađanje naših kolega i molimo za podršku umetnika iz cijelog svijeta“, naveli su u saopštenju na Tviteru Rasulofovi producenti Kaveh Farnam i Farzad Pak.

U novom obraćanju putem društvenih mreža precizirali su da se reditelj nalazi u zatvoru Evin, u samici, gdje je podvrgnut ispitivanju.

"Uhapšen je pod prijetnjom jednogodišnje zatvorske kazne zbog filma Čovjek od integriteta. Još dva sudska procesa trenutno su u toku protiv Rasulofa", naveli su rediteljevi producenti, napominjući da ništa ne znaju o tome šta je sa drugim uhapšenim sineastom - Mostafom Al-Ahmadom.

Podsjetimo, ovo nije prvi Rasulofov sukob sa iranskom vladom. Reditelj je polovinom maja uputio otvoreno pismo u kojem je upozorio da su filmski stvaraoci u Iranu "godinama izloženi najgoroj cenzuri, zabrani slobode govora, zatvorskim kaznama", navevši da su tada "ponovo, bez obrazloženja, iranske vlasti počele da hapse reditelje i plijene im imovinu".

Prije dvije godine u razgovoru za američki sajt "Indi vajer" govorio je kako iranske vlasti proganjaju sve one filmove koji dovode u pitanje status-kvo, a podržavaju samo ona ostvarenja koji se bave državno-vojnom propagandom, ili bezazlene komedije.

- Toliko je novca ubrizgano u ovaj dio industrije jer ih vlast želi, te propagandne filmove - kazao je Muhamed Rasulof, dodavši da će, uprkos protivljenju autoritarnog režima u svojoj zemlji, nastaviti da se bori za angažovanu umjetnost. I da će uvijek govoriti istinu o životu u Iranu.

"Bez obzira na sve, zadovoljan sam kad se oduprem ugnjetavanju i despotizmu. I spreman sam da platim bilo koju cijenu"

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR