15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Duo Pađin na Kotorart danima posvećenim Rumuniji

Kultura

Comments 0

Duo Pađin na Kotorart danima posvećenim Rumuniji

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Crkva Sv. Duha u Kotoru, bila je mjesto  gdje su se sinoć, kotorskoj publici  predstavili brat i sestra, sopranistkinja Sara i pijanista Emo Padjin. Publika je mogla uživati u izvodjenju rumunskih i francuskih popularnih melodija i  arija. Na kraju večeri, sa violončelistom Bogdanom  Jovanovićem,  izveli su Alvinu Malkenu,  izvorno jevrejsku pjesmu molitvu, a u verziji pjesme pisane za poznatu pjevačicu Barbaru Strejsend.   Repertoarski  dijapazon Sare Padjin  je veoma širok i raznolik –  uključuje djela dvadesetog vijeka, žanrovski raspon od operete do mjuzikla, od kabarea do savremene klasične mizike, i od  francuskih pjesama do elektropopa. Imala je vodeću ulogu u nekoliko prestižnih savremenih projekata kao što su svjetska  premijera Ćelave pjevačice, Žerara Kalvija u Nacionalnoj operi Monpeljea, svjetska premijera muzičkog teatra D. I. E.,  Mihaela Vertmilera na Trijenalu u Ruru. Ostvarena je i na polju diskografije, kao umjetnica koja je pjevala operu Žetva vatre,  Samuela Dikomana, snimljenu za Izdavačku kuću Klejvs. Uživa da organizuje resitale na kojima miješa različite muzičke stilove, dajući im savremen pristup krosover karaktera.

Emo Pađin, jedan od najvažnijih francuskih pijanista svoje generacije, počeo je da uči klavir sa sedam godina na  Strazburškom, a nastavio na Kolamskom konzervatorijumu. Godine 2001. počeo je da studira na Muzičkom  konzervatorijumu u Ženevi, a potom je u Sjedinjenim Američkim Državama učio od legendarnog pijaniste i pedagoga  Leona Flajšera. Dobitnik je više nagrada i priznanja na međunarodnim klavirskim takmičenjima, među kojima su Enesku  u Bukureštu (2005), Pemio Pianistico Pausilypon u Napolju (2006), Sulmona (2007), Klavirski konkurs Tolmeco itd.  Nastupao je u njujorškom Karnegi holu, Amsterdamskom Koncertgebauu, Betovenovoj kući u Bonu, Tonhaleu u Cirihu,  kao i na brojnim festivalima poput Festivala Radio Francuske u Monpeljeu, Šopenovog festivala u Parizu, Vikenda  Mendelsonove muzike u Vengenu itd.

To je bila druga noć Dana Rumunije, u okviru KotorArt Don Brankovih dana muzike. 

Koncert  se održao u saradnji sa Ambasadom Rumunije, uveličan prisustvom ambasadora Rumunije Valerija Ardeleanua i njegove supruge. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR