8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Muzika prijateljstva Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država

Izvor: Duško Miljanić

Kultura

Comments 0

Muzika prijateljstva Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Koncert Crna Gora i Sjedinjene Američke Države: muzika prijateljstva, održao se u petak, 12.08. u crkvi Sv. Duha u Kotoru. Koncertno veče je započeto minutom ćutanja i izrazom dubokog saosjećanja prema stradalima u tragediji koja se desila istog dana u Prijestinici Cetinje.

Nastupili su mladi umjetnici iz Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, u okviru projekta Kulturna preplitanja: jačanje crnogorsko-američkih veza.

Buru aplauza dobili su za izvođenje klasičnog repertoara – gudačkih kvarteta Hajdna i Dvoržaka, kao i za izvođenje premijernih djela, porudžbine KotorArta.

Slobodanka Dabović Đurić napisala je djelo inspirisano crnogorskim kulturnim naslijeđem, pod nazivom Guslar, za gudački kvartet i klavir, dok je Dariuš Derakšani (SAD) napisao kompoziciju (D)evolution, za gudački kvartet i elektroniku, inspirisan američkim kulturnim naslijeđem.

Kompozitori su napisali i po jedno djelo inspirisani kulturnom baštinom sredine drugog autora, tako su se mogle čuti premijerno i muzička obrada klapske pjesme Boko, moja mila, kao i obrada pjesme Jelly Roll Blues. Na koncertu u okviru projekta Kulturna preplitanja nastupili su mladi muzičari iz Crne Gore – violinista Milutin Radulović i violinistkinja Milena Petković, i iz Sjedinjenih Američkih Država – violistkinja Karis Li i violončelista Ajvan Lo.

Projekat „Kulturna preplitanja: Jačanje crnogorsko-američkih veza“ realizuje se u saradnji Fondacije Don Branko Sbutega sa Odborom za gradove pobratime Santa Barbare i Kotora, i Univerzitetom Kalifornije u Santa Barbari, a uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR