13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Akademija se izvinila indijanskoj glumici koja je primila Oskara umjesto Branda

Izvor: screenshot/youtube

Kultura

Tag Video
Comments 0

Akademija se izvinila indijanskoj glumici koja je primila Oskara umjesto Branda

Izvor: N1

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Akademija filmskih umjetnosti i nauka koja dodjeljuje Oskare uputila je izvinjenje indijanskoj glumici, koja je prije gotovo 50 godina izviždana i ismijana na dodjeli nagrade, na koju je došla umjesto Marlona Branda, koji je odbio Oskara zbog ponašanja Holivuda prema Indijancima.

Glumica i aktivistkinja Sačin Litlfeder (Sacheen Littlefeather), koja je Apač i Jaki Indijanka, bila je ismijavana na ceremoniji dodjele Oskara 1973. kada je objasnila zašto odsutni Brando ne može da primi nagradu za najbolju mušku ulogu za film „Kum“.

Indijanka je kasnije rekla da je obezbjeđenje spriječilo da je fizički napadne Džon Vejn, tada zvijezda kaubojskih filmova. Navodi se da ju je ismijao i Klint Istvud i da ju je kasnije Holivud bojkotovao.

„Uvrede koje ste pretrpjeli su neumjesne i neopravdane. Emocionalni teret koji ste nosili i cijena vaše karijere u našoj industriji su nepopravljivi“, navodi se u pismu koji je uputio tadašnji predsjednik Akademije Dejvid Rubin.

„Predugo je hrabrost koju ste pokazivali ostala nepriznata. Zbog toga vam nudimo i najiskrenije izvinjenje i iskazujemo iskreno divljenje“, dodaje se u pismu.

Indijanka, koja sada ima 75 godina, odmah je reagovala.

„Mi Indijanci smo veoma strpljivi ljudi, prošlo je tek 50 godina. Moramo da zadržimo smisao za humor. To je naše sredstvo za preživljavanje“, navela je

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR