9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Revija 'Scenario - filmski roman' od 10. do 12. oktobra

Kultura

Comments 0

Revija 'Scenario - filmski roman' od 10. do 12. oktobra

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Kultna kinematografska ostvarenja nagrađivana za scenario biće na repertoaru i u okviru četvrte u nizu revije „Scenario - filmski roman“ koju će filmski program Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” organizovati od 10. do 12.oktobra.

Kako se navodi u saopštenju početak revije obilježiće film Stivena Spilberga „Boja purpura“ (1985) snimljen prema istoimenom romanu dobitnice Pulitzerove nagrade Alis Volker. Film govori o problemima sa kojima se suočavaju mlade crnkinje tokom ranog dvadesetog vijeka uključujući siromaštvo, rasizam i seksualnu diskriminaciju. Nominovan je za jedanaest Oskara (uključujući najbolji film, najbolju glumicu za Goldberg i najbolju sporednu glumicu za Avery i Winfrey), a glavne uloge u filmu igraju Deni Glover, Vupi Goldberg i Opra Vinfri.

Američku kostimiranu dramu „Opasne veze“ iz 1988. snimljenu po romanu Šoderloa de Lakloa prikazaćemo drugog dana revije. Ovo je priča o francuskim aristokratama koji manipulišu životima svojih prijatelja i rivala. Film je nominovan za sedam Oskara, između ostalih i za najbolji film, a osvojio je tri za najbolji adaptirani scenario, za najbolji kostim i za najbolju scenografiju. Glen Klous je bila nominovana za Oskara za najbolju glavnu, a Mišel Fajfer za najbolju sporednu glumicu.

Humorističnu dramu „Stranputice“ iz 2004. godine koju je režirao Aleksandar Pejn, publika će moći pogledati posljednjeg dana revije. Riječ je o adaptaciji istoimenog romana autora Reksa Piketa u kojoj dva prijatelja putuju vinskim putem Kalifornije pokušavajući ponovo proživjeti mladost. Film je osvojio prestižnu filmsku nagradu Oskar u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija, a pored toga bio je nominovan u još četiri druge kategorije, uključujući one za najbolji film i režiju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR