8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otašević i Hrvanovićeva najbolji na Mojkovačkoj filmskoj jeseni

Izvor: screenshot/youtube

Kultura

Tag Video
Comments 0

Otašević i Hrvanovićeva najbolji na Mojkovačkoj filmskoj jeseni

Izvor: RTCG

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Predsjednica žirija Jelena Mišeljić i članovi Aleksandra Božović i Dragoslav Lola Medojević, dodijelili su nagradu za glavnu mušku ulogu Momčilu Otaševiću za igru Mladena u filmu „Poslije zime“ reditelja Ivana Bakrača.

Nagrada za glavnu žensku ulogu pripala je Klari Hrvanović za igranje Sofije u filmu „Ljeto kada sam naučila da letim“, reditelja Radivoja Raše Andrića.

Nagrada za sporednu mušku ulogu pripala je Kerimu Čutuni za ulogu Orhana u filmu „Deset u pola“ reditelja Danisa Tanovića, a nagrada za sporednu žensku ulogu ex-aequo, glumicama Ani Vučković i Maji Šuši, za uloge Marije i Bubi, u filmu „Poslije zime“ reditelja Ivana Bakrača.

Posebno priznanje žirija dodjeljuje se kolektivno – najmlađem dijelu glumačke podjele filma „Vučje bobice“ reditelja Sretena Jovanovića.

Žiri je odlučio da posebnim priznanjem istakne sve emocije, razigranost, suze i smijeh, i sve boje djetinjstva koje su ovom filmu donijeli njegovi mali heroji.

Posebno priznanje žirija dodjeljuje se glumcu Frančesku Borhiju Borchiju, za ulogu Lava u filmu „Nekad su bili ljudi“ reditelja Gorana Vojnovića.

U obrazloženju žirija koje je saopštila Jelena Mišeljić navodi se da duh generacije koja nasljeđuje nedorečenosti i dileme svojih roditelja karakterišu sopstvene nesigurnosti u odluke koje se nekad čine od životne važnosti.

Momčilo Otašević neposrednošću, prirodnošću i postojanošću uloge koju igra demonstrira snažne emocije ne samo lika Mladena, već i cijele generacije koje čekaju da otkriju šta je u njihovim naslijeđenim kutijama.

Harizma i lakoća kojom je izvedena glavna uloga jedna je od glavnih okosnica bogatstva filmskog izraza koje krasi film „Leto kada sam naučila da letim“.

Klarina Sofija je tinejdžerka iz našeg svakodnevnog okruženja, sa svim slatkim i gorkim propitivanjima koje nosi sukobljavanje savremenosti i prošlosti,navodi se u obrazloženju nagrade Klari Hrvanović.

Lik Orhana u izvedbi Kerima Čutune ukazuje na to kako se ponekad teško oduprijeti zoni komfora, a posebno u vremenu opšte neizvjesnosti. Vaganje između udobnosti i izazova Kerim je lakoćom je utkao u duhovitost, neposrednost i toplinu ove filmske priče.

Idealizam, ponekad i eskapizam, romantičarsko lutanje, anksioznost i konstantne nedoumice na živtnim raskršćima, osobine su ove dvije savremene mlade žene, Marije i Bubi, protagonistkinja oslikanih snažnom i visceralnom glumom Ane Vučković i Maje Šuše.

Frančesku Borčiju suptilnim i minimalističkim glumačkim sredstvima oživljava moralnu dilemu junaka priče o surovoj današnjici u kojoj se iznova postavlja pitanje šta je to humanost.

Festival je zatvorila direktorica Centra za kulturu „Nenad Rakočević“ Zorica Manojlović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR