14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlahović: Transformacija Centra savremene umjetnosti u Muzej opravdan i prirodan tok

Kultura

Comments 0

Vlahović: Transformacija Centra savremene umjetnosti u Muzej opravdan i prirodan tok

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Transformacija Centra savremene umjetnosti u Muzej neophodna je, jer savremena umjetnost u Crnoj Gori nije po evropskim i muzeološkim standardima, istakla je v.d. generalne direktorke za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture i medija, Dobrila Vlahović.

Ona je, gostujući na Bojama jutra na TV Vijesti, podsjetila da je Centar savremene umjetnosti javna ustanova koju je osnovala Vlada Crne Gore i koja posluje u skladu sa Zakonom o kulturi i u skladu sa Odlukom o organizovanju JU Centar savremene umjetnosti CG.

„Takođe ću podsjetiti da je transformacija jedan prirodni tok koji se usklađuje sa savremenim standardima muzejske djelatnosti i da je Centar savremene umjetnosti transformisan iz nekadašnje Galerije nesvrstanih u jasvnu ustanovu Centar savremene umjetnosti“, navela je Vlahović.

Prema njenim riječima, ovaj projekat je vrlo važan iz razloga što savremena umjetnost u Crnoj Gori nije institucionalizovana, odnosno „nije po standardima savremene evropske prakse i nije u skladu sa muzeološkim standardima“.

„Zbog toga je Ministarstvo kulture i medija ocijenilo da postoji potreba ostvarivanja javnog interesa u oblasti muzejske djelatnosti i transformacija Centra savremene umjetnosti u muzej“, pojasnila je Vlahović.

Ukazala je da je Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o opravdanosti transformacije gdje je ukazano na opravdanost transformacije i pripremilo Elaborat o opravdanosti transformacije, u čijoj izradi su učestvovali najeminentniji stručnjaci.

„Nakon toga, u skladu sa Zakonom o kulturi i Zakonom o muzejskoj djelatnosti Ministarstvo kulture i medija je organizovalo brojne radionice gdje je na transparentan način upoznalo širu stručnu javnost o važnosti osavremenjavanja muzeja“, navela je Vlahović.

Ukazala je da je Zakon o muzejskoj djelatnosti propisao uslove koji su neophodni za organizovanje takve jedinice, navodeći da Centar savremene umjetnosti ima osnovne zakonske uslove da preraste u Muzej.

„Ima kadrovske kapacitete, ima prostorne kapacitete, a to su minimalni osnovni uslovi“, dodala je Vlahović.

Odgovarajući na pitanje o lokaciji Muzeja, Vlahović je kazala da ideja o formiranju objekta i parceli nije nova.

„Centar savremene umjetnosti je upoznat sa formiranjem Muzeja savremene umjetnosti i učestvovao je u odabiru lokacije“, rekla je Vlahović.

Istakla je da je Ministarstvo kulture i medija uspostavilo komunikaciju sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Glavnim gradom da se obezbijedi lokacija za izgradnju novog objekta Muzeja savremene umjetnosti.

„To će sve da obuhvati Elaborat o opravdanosti transformacije, koji su radili najeminentiniji stručnjaci iz oblasti kulturne baštine, kulturno-umjetničkog stvaralaštva i pravnih nauka. Planirano je da se taj Elaborat dostavi Savjetu Centra savremene umjetnosti koji će dati svoje izjašnjenje i sugestije u odnosu na taj dokument“, rekla je Vlahović.

Upitana da li Centar savremene umjetnosti ima dovoljno kadrovskih kapciteta za transformaciju, Vlahović je kazala da ta ustanova ima kapacitete, 43 zaposlena, a da će se u periodu koji slijedi jačati kadrovski kapaciteti i unaprjeđivati stanje u ovoj oblasti.

Ocijenila je da je put koji sprovodi Ministarstvo kulture i medija put transformacije i stavljanja savremene umjetnosti u tokove savremene evropske scene.

„Svaka transformacija ima svoj kontinuitet. Svaka transformacija bazira se na zakonskoj regulativi. Jasno su propisani uslovi za obavljanje muzejske djelatnosti kad je u pitanju Muzej savremene umjetnosti“, navela je Vlahović.

Ponovila je da u ovom trenutku savremena umjetnost koja je vrlo značajna za Crnu Goru nema zaštitu i standarde u skladu sa muzejskom djelatnošću.

„Zbog toga je opredijeljenost Ministarstva kulture i medija da formira Muzej savremene umjetnosti u kojem će biti prezentovano savremeno stvaralaštvo koje baštini Crna Gora“, kazala je Vlahović.

Istakla je da će Elaborat o opravdanosti usvojiti Vlada Crne Gore na sjednici do kraja četvrtog kvartala.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR