6 °

max 10 ° / min 4 °

Ponedjeljak

04.12.

10° / 4°

Utorak

05.12.

10° / 6°

Srijeda

06.12.

9° / 8°

Četvrtak

07.12.

10° / 4°

Petak

08.12.

9° / 3°

Subota

09.12.

9° / 4°

Nedjelja

10.12.

10° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CVS: Filmovi Bulajića u sali Crnogorske kuće u Vrbasu

Izvor: Perović i Zečević

Kultura

Comments 2

CVS: Filmovi Bulajića u sali Crnogorske kuće u Vrbasu

Autor: Antena M

  • Viber

Retrospektiva najpoznatijih filmova proslavljenog crnogorskog, hrvatskog i jugoslovenskog režisera Veljka Bulajića održana je u kino sali Crnogorske kuće u Vrbasu, u organizaciji Crnogorskog vijeća u Srbiji i Nacionalne zajednice Crnogoraca.

Manifestacija je otvorena prikazivanjem najpoznatijeg Bulajićevog filma „Bitka na Neretvi“, a u nastavku su prikazani filmovi „Čovjek koga treba ubiti“ i kultni Bulajićev dokumentarac „Kamen i more“.

Reviju Bulajićevih filmova za koje je, u ovom malom vojvođanskom gradiću gdje živi veliki broj pripadnika crnogorske manjine, vladalo veliko interesovanje, otvorio je predsjednik Crnogorskog P.E.N. centra, profesor Milenko Perović. On je tom prilikom rekao da svako umjetničko djelo explicite ili implicite počiva na određenom pogledu na svijet. Bulajićev svjetonazor nije teško identifikovati. On ima jasnu humanističku determinantu lijeve provenijencije, koja čini samu kvintesenciju jugoslovenske revolucije 1941–1945. godine i velikog pokušaja ostvarivanja transgrađanskog humanog društva.

– Majstorstvo Bulajićevog filmskog umijeća oplemenjeno je jednom specifičnom filmskom estetikom. Na podlozi estetike talijanskog neorealizma Bujalić je varirao mogućnosti klasičnog realizma s osebujnom fantastikom. Njegovi filmovi imaju izuzetnu životnost koja je uvijek bila bliska ne samo tzv. širokoj publici, nego i filmskim kritičarskim znalcima. Njegovi tzv. ratni filmovi svjetlosnu su godinu udaljeni od „vesternizacije“ koju je partizanska ratna tematika doživjela kod brojnih površnh i netalentovanih autora. Naprotiv, ovdje je Bulajićev misaoni nerv vrlo srodan Lalićevom i Krležinom – rekao je Perović.

Predsjednik Crnogorskog vijeća u Srbiji Mirko Zečević rekao je da, shodno strategiji programa, Crnogorsko vijeće u Srbiji nastavlja sa aktivnostima koje promovišu najvrednija dostignuća crnogorske kulture. On je dodao da Crnogorsko vijeće želi da nadomjesti velike nedostatke zbog neosnivanja Crnogorskog kulturnog centra u Srbiji, da promijeni folklorno-zavičajni koncept crnogorske dijaspore, a sve u cilju zaustavljanja asimilacije Crnogoraca u Srbiji koja je dostigla zabrinjavajuće razmjere.

Publiku i organizatore pozdravio je iz Zagreba Veljko Bulajić i pružio bezrezervnu podršku programima Crnogorskog vijeća u Srbiji. On je poručuio da mu je veoma drago što se u organizaciji Crnogorskog vijeća Srbije održava retrospektiva njegovih filmova. Uvijek je, kako je istakao, spreman da pomogne inicijative Crnogorskog vijeća Srbije usmjerene na zalaganje i trud Crnogorki i Crnogoraca u Srbiji, kako bi stalno živjela kulturna saradnja između crnogorske dijaspore i domovine Crne Gore.

– Baveći se svojom profesijom, snimajući filmove i radeći u mnogim zemljama svijeta, doživio sam u mnogima od njih nezaboravne susrete s crnogorskim nacionalnim zajednicama. U tim stranim zemljama u krugu Crnogoraca uvijek sam se osjećao kao da sam usred Crne Gore. Taj isti divni osjećaj nosim cijelog života kao pripadnik dijaspore u Hrvatskoj gdje crnogorska dijaspora živi i radi bez ograničenja – rekao je on.

Revija Bulajićevih filmova u Crnogorskoj kući u Vrbasu završena je prikazivanjem filma „Vlak bez voznog reda“ o kolonizaciji i doseljavanju stanovništva u Vojvodinu, a koji je nagrađen Velikom zlatnom arenom na festivalu u Puli, daleke 1959. godine.
U sadašnjem trenutku, prema riječima Veljka Bulajića, kada se bezobzirno nastoji slomiti Crna Gora, uništiti sve što je čini zemljom kulture, nacionalne ravnopravnosti i zemljom tradicionalno humanih vrijednosti program rada Crnogorskog vijeća Srbije je pravi put odlučne borbe protiv negativnih asimilatorskih tendencija.

– Stoga, u tom smislu pozdravljam angažman Crnogorskog vijeća Srbije. Želio bih, ako bude mogućnosti, da jednoga dana napravim film o istorijskoj borbi Crne Gore za vlastitu slobodu – rekao je Bulajić. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Tine Vrbas

Kakva smeća od ovih pljačkaša crnogorske sirotinje. Dno dna.! Koga oni predstavljaju i gde.?

Simović-svetosavac

Zna li sta radi Vučićev Savet « crnogorske » naciinalne manjine?