14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
HNK Zagreb je u “Zetskom domu” gostovalo još 1910. godine

Izvor: Zetski dom

Kultura

Comments 0

HNK Zagreb je u “Zetskom domu” gostovalo još 1910. godine

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Potencijali saradnje Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” i Hrvatskog narodnog kazališta – HNK iz Zagreba u narednom periodu, ove sedmice bili su u fokusu razgovora rukovodstava dvije teatarske kuće. I dok je danas riječ o institucijama koje pripadaju Evropskoj teatrskoj konvenciji, radi se o dva pozorišta čija saradnja datira još iz 1910. godine.

Upravo tada, Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba, koje je u to doba nosilo naziv Zemaljsko hrvatsko narodno kazalište, gostovalo je u “Zetskom domu”, a te se turneje – u svjetlu razgovora o budućoj saradnji dva teatra – prisjećamo i danas. Bilo je to prvo gostovanje jednog pozorišta sa strane u istoriji Crne Gore, u koju bi sve do tada tek povremeno dolazile putujuće trupe.

Gostovanje Hrvatskog narodnog kazališta pratila su dva jubileja – na Cetinju je proslavljano 50 godina vladavine knjaza Nikole, dok je u Hrvatskoj obilježavano 70 godina od početka pozorišnog profesionalizma. Uzevši u obzir sve navedeno, naročito je važno istaći da je zagrebački teatar pripremio upravo komad knjaza Nikole “Balkanska carica”, čija je premijera upriličena u “Zetskom domu”. Kasnije, ta predstava će u niz navrata biti prikazana i na matičnoj sceni HNK u Zagrebu.

Ansambl Hrvatskog narodnog kazališta turneju na Cetinju počeo je 13, a završio 18. avgusta 1910. godine, pri čemu je izvedeno šest predstava, uz jednu prateću komediju u jednom činu. Na samom početku, 13. i 14. avgusta, zagrebački ansambl predstavio je publici u “Zetskom domu” do tada nepoznate komade “Ekvinocijo” (Ivo Vojinović) i “Bezdušnu šalu” (Sem Beneli).

Potom, 15. avgusta, upriličena je premijera “Balkanske carice”. U predstavi, čiji je reditelj bio Josip Bah, uloge su tumačili Andrija Fijan, Franjo Sotošek, Bogumila Vilhar, Mila Dimitrijević, Josip Papić, Josip Anić, Milivoj Barbarić, Stjepan Lijanka, Andrija Gerašić, Franjo Stipetić i Vjekoslav Velić.

Dan kasnije, uslijedilo je izvođenje Šekspirovog “Hamleta”, a 17. avgusta “Elektre”, uz komediju u jednom činu “Ono Nešto”. Turneja HNK na Cetinju završena je predstavom “Moral gospođe Dulske”, koja je izvedena 18. avgusta.

Rukovodstvo i ansambl zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta primili su kralj Nikola i kraljica Milena. Kralj je tom prilikom uručio Ordene za nezavisnost Crne Gore i Zlatnu medalju za revnost, uz srdačno razmijenjene riječi zahvalnosti, koje je prenijela i tadašnja štampa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR