17 °

max 17 ° / min 12 °

Subota

02.12.

17° / 12°

Nedjelja

03.12.

12° / 6°

Ponedjeljak

04.12.

10° / 4°

Utorak

05.12.

9° / 6°

Srijeda

06.12.

8° / 7°

Četvrtak

07.12.

10° / 6°

Petak

08.12.

10° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Održano veče posvećeno Branki Bogavac u Beranama

Kultura

Comments 0

Održano veče posvećeno Branki Bogavac u Beranama

Autor: Antena M

  • Viber

Sala „Ivangrad" Hotela Berane bila je tijesna da primi sve poslenike kulture i ljubitelje pisane riječi iz grada na Limu, ali i okolnih opština, koji su sa posebnom pažnjom propratili veče Branke Bogavac pod nazivom "Moj susret sa prijateljima" koja je sinoć održana u Beranama.

Kako kod govornika, tako i kod publike, posebna emocija prema Branki, ali njenoj prema prijateljima, koja se uvijek rado vraćala u grad svoje mladosti gdje je, kako je kazala provela najljepše dane učeći u beranskoj gimnaziji, iskazana je u sjajnoj atmosferi pa je veliki broj prisutnih ostao dugo sa Brankom u razgovoru sa njom poslije završene večeri posvećene njoj.

Nositeljki Ordena Vitez umjetnosti i književnosti Francuske, akademkinji DANU, zatim nositeljki najveće opštinske nagrade Berana "21 jul" i počasnoj građanki Petnjice, iskazano je posebno poštovanje  i čast na početku  večeri kada je  pročitana pjesma "Sestra" pjesnika i publiciste Gordana K. Čampara , koju je njoj posvetio, pa je Branka usljed emocija koje su vladale u sali i sama pustila suze radosnice.

Posebno emotivan trenutak je bio, kada je nekadašnji Brankin kolega Miloš Barjaktarović izašao za govornicom i počeo da priča sa puno detalja o njihovom zajedničkom drugovanju kada su šezdesetih godina radili kao nastavnici u nekoliko škola u bihorskim selima i tadašnjim vremenima koja su karakterisala nekadašnje lijepe običaje, druženja, igranke, pjesničke i druge večeri. 

Tokom promocije koja je, kako su kazali, govornici svojim duhom podsjećala i kako su naveli  neki od učesnika, "na neka davna ivangradska vremena",  podsjetili  su na životni put poznate novinarke i djelatnika kulture, ali i ukazali na kvalitet njenih 14 knjiga koje je do sada izdala, ali i dvije koje je priredila Jovana Došljak u kojima su svrstani tekstovi o Branki brojnih autora koji su zajedno štampali kao izdavači Centar za kulturu Petnjice i časopis Komun@ iz Podgorice čiji je Bogavac član Programskog odbora.

Posebno iznenađenje organizatori večeri posvećene Branki Bogavac priredili su saopštavanjem da su upravo za ovu priliku pripremili i štampali knjigu "Branka uzdarja za dar", koja sadrži četrdesetak zapisa njenih prijatelja, o Branki, specijalno pisanih za tu knjigu i za ovu priliku koja predstavljaju poklon od njenih prijatelja.

I taj detalj vezan za veče posvećeno spisateljici Branki kod nje je takođe izazvao nemalo iznenađenje i posebnu emociju koja je propraćena gromoglasnim aplauzom svih prisutnih.

Branka je ostala bez riječi, upućujući zahvalnost svojim prijateljima koji su joj u poznim godinama  u njenim Beranama priredili ono, kako je kazala, što je rijetko ko učinio za svoje ljude, pisce, novinare i one koji su već više od pola decenije daleko od rodne grude i Crne Gore.

Ređali su se govornici među kojima su bili prof. dr Saša Popović, Salko Luboder, Jovana Došljak, Sinan Tiganj i Amer Ramusović koji su ukazali na Brankina sjećanja na dug i zanimljiv put koji je prešla od svoga sela Bora i Petnjice, preko Berana i Beograda, do Pariza.Ona je prošla  jednu epohu koja je nastala bez namjere da bude više od ličnog svjedočanstva, pa je i organizacija ove Brankine večeri predstavljala dug prema njoj, grada na Limu i njenih prijatelja koji je itekako zaslužila,  je njeno Berane i Crnu Goru svojim razgovorima sa svjetskim ličnostima, stvaraocima i Nobelovcima promovisala na najbolji mogući način,saopštavajući odakle potiče i zabilježevši brojne razgovore sa njima u svojim knjigama.

Na kraju promocije, u svom emotivnom obraćanju, Branka Bogavac je iskazala zahvalnost organizatorima i prisutnima koji su upijali svaku njenu iskazanu riječ o njenom životnom putu naglašavajući:

„ Ja sam neopisivo srećna što imam sve vas za prijatelje. Nemam riječi koje mogu opisati moj ponos što sam vaša i što me nijeste zaboravili. I ljudi koje sam imala sreću da sretnem i napravim sa njima brojne razgovore u mojim knjigama, darivali su mi svoje riječi – onako, za ljubav susreta, za ljudsku ljubav, za moju ljubav za njihove knjige i njihove riječi, jednostavno, poklonili su mi ih, a ja ih, s moje strane, prenosim svima onima koji vole da čitaju, koji vole knjige…Tako moj susret s tim ljudima postaje mjesto rasprostiranja njihovih riječi, mjesto odakle će one otići još dalje i stići do onih koji će ih primiti kao darove koji će ih obogatiti. I to rasprostiranje njihovih poklona je moje uzdarje za njihov dar kako ste i naslovili knjigu koju ste meni posvetili i zahvaljujući prije svega Drašku Došljaku priredili i štampali i večeras meni uručili najljepši poklon, pa sada mogu slobodno na onaj svijet, jer sve ono što bi poželio neko da mu se desi u poznim godinama, meni se desilo zahvaljujući mojim prijateljima.

Ima li išta ljepše od susreta s onim koji te vole i poštuju ono što si uradila za života", istakla je Bogavac ne skrivajući i na kraju ove lijepe neobične večeri suze radosnice.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR