16 °

max 16 ° / min 12 °

Petak

01.12.

16° / 12°

Subota

02.12.

15° / 13°

Nedjelja

03.12.

13° / 7°

Ponedjeljak

04.12.

11° / 4°

Utorak

05.12.

10° / 7°

Srijeda

06.12.

13° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 3°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Matica crnogorska objavila knjigu Dragana B. Perovića i Miroljuba Orlandića

Kultura

Comments 0

Matica crnogorska objavila knjigu Dragana B. Perovića i Miroljuba Orlandića

Autor: Antena M

  • Viber

Matica crnogorska objavila je knjigu Dragana B. Perovića i Miroljuba Orlandića "Dr Petar Orahovac, Crnogorac, predśednik Bugarske skupštine".

Dr Petar Orahovac je rođen 1857. godine u crnogorskom selu Orahovu (Oraovu) u Kučima, a medicinu je završio u Moskvi 1883. godine. Nakon završenih studija radio je u Baru i Ulcinju da bi tokom 1884. godine otišao u Bugarsku. Dr Orahovac je jedan od osnivača Bugarskog ljekarskog saveza, a bio je i predśednik sofijskog ogranka Crvenog krsta.

Aktivno se uključuje u politički život Bugarske i postaje vođa stranke koja se zvala „orahovisti“. Za narodnog zastupnika biran je s liste Demokratske stranke da bi 15. oktobra 1910. glasovima poslanika bio postavljen za predśednika Narodne skupštine. Umro je u Sofiji 1922. godine đe je i sahranjen. Sa Bugarkom dr Ninom Berovovom je imao petoro đece, a njegov sin Dimitar Orahovac (1892–1963), ugledni ljekar, član više akademija nauka, bio je dekan Medicinskog fakulteta u Sofiji, predśednik Bugarskog Crvenog krsta i rektor Univerziteta u Sofiji.

Knjiga o dr Petru Orahovcu je rezultat višedecenijskih istraživanja na kojima su autori radili. Najprije nezavisno jedan od drugog, da bi posljednjih nekoliko godina zajedničko istraživanje i rad doveli do objavljivanja ove monografije. Autori posebno zahvaljuju na podršci prilikom istraživanja u Bugarskoj Nj. E. gospođi Megleni Plugčijevoj, doskorašnjoj ambasadorki Bugarske u Crnoj Gori, koja je i autor predgovora. Posebno poglavlje koje je uradio Miroljub Orlandić posvećeno je iseljavanju Crnogoraca u Bugarsku. Koristeći podatke bugarskih institucija i popisa iz 1905. godine vijeka, saznajemo da se oko 300 ispitanika izjasnilo kao Crnogorci i da im je maternji jezik crnogorski. Centralni dio knjige posvećen je životu i djelu ovog humaniste kroz više poglavlja: Od Crne Gore do Bugarske; Bugarska kao nova otadžbina, značaj i doprinos; Nasljeđe Petra Orahovca – supruga dr Nina Berova, porodica i potomstvo. Knjiga obima 270 strana u dodacima donosi veći broj fotografija i dokumenata, a dat je i hronološki prikaz života i radova Petra Orahovca. Knjigu zaokružuju rezimei na crnogorskom, bugarskom i engleskom jezikau, imenski registar, literatura i bilješka o autorima. Urednik izdanja je Ivan Ivanović
Gospođa Meglena Plugčijeva u predgovoru navodi da je „pred nama impresivna knjiga koja nas upoznaje s uzbudljivom biografijom dr Petra Orahovca, koji je ostavio ne samo trajni trag u našim bilateralnim odnosima, već je predstavljao i politički, intelektualni i nadasve ljudski most, između naša dva naroda. Dr Petra Orahovca Bugarska je prihvatila kao rođenog sina, a on je uzvratio na najljepši način, dajući veliki doprinos razvoju zdravstvenog sistema u novoj domovini.“

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR