17 °

max 17 ° / min 12 °

Subota

02.12.

17° / 12°

Nedjelja

03.12.

12° / 6°

Ponedjeljak

04.12.

10° / 4°

Utorak

05.12.

9° / 6°

Srijeda

06.12.

8° / 7°

Četvrtak

07.12.

10° / 6°

Petak

08.12.

10° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Baru otvorena izložba "Uroš u očima svjetskih karikaturista"

Kultura

Comments 0

U Baru otvorena izložba "Uroš u očima svjetskih karikaturista"

Autor: Antena M

  • Viber

U okviru proslave 24. novembra – Dana opštine i Dana oslobođenja Bara, na dan rođenja jednog od najznačajnijih crnogorskih likovnih stvaraoca Uroša Toškovića, sinoć je u Galeriji „Velimir A. Leković“ otvorena izložba „Uroš Tošković u očima svjetskih karikaturista“.

Publici su predstavljena 52 rada nastala u okviru osmog izdanja Međunarodnog festivala karikature u Kolašinu čija je tema bio upravo virtuoz crteža – Uroš Tošković.

Rukovoditeljka Zavičajnog muzeja Bar i istoričarka umjetnosti dr Anastazija Miranović istakla je prilikom otvaranja izložbe da će se Opština Bar, prepoznajući važnost Toškovićevog umjetničkog nasljeđa i činjenicu da je njegov povratak na crnogorsku likovnu scenu krenuo upravo iz Bara gdje je i proveo posljednje godine svog života, ovom umjetniku odužiti postavljanjem spomen obilježja koji će biti postavljen u blizini Šetališta kralja Nikole.

Tokom narednih dana će biti i raspisan Javni konkurs za izradu idejnog rješenja spomen obilježja Urošu Toškoviću.

Govoreći o postavci i ovogodišnjem Međunarodnom festivalu karikature, Miranović je kazala da je na konkursu učestvovalo 342 karkaturista iz 57 zemalja pred kojima je bio zahtijevan poduhvat – predstaviti Toškovića.

„Ono što fascinira je činjenica, da su mnogi u tome uspijeli, iako Uroša neposredno nisu poznavali. U tome su im, donekle pomogli, neponovljiva specifičnost Uroševog fizikuma i autorska vještina i iskustvo. Određeni autori su osim karakterizacije lika, apostrofirali specifikum predstavljenog atributima imanentnim umjetniku - crtačko pero, paleta i sl...sugerišući željena čitanja. Najuspješniji radovi donose karakter Uroša Toškovića zapisan svakom borom na njegovom licu, pronicljivim pogledom, mikro-facijalnom ekspresijom/grimasom, karaktersitično naglašenim nosem, bujnom, neobuzdanom kosom, bradom“, kazala je ona.

Specifičnost ove postavke, prema riječima Miranović, ogleda se u činjenici da su izloženi radovi posredstvom društvenih mreža dostupni širem javnom diskursu, što ovu izložbu čini vidljivom širom svijeta, a čime se internacionalno populariše i afirmišu lik i djelo Uroša Toškovića.

Izložba “Uroš Tošković u očima svjetskih karikaturista” biće u postavci do 9. decembra.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR