21 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Domaći film "Radnička klasa ide u pakao" 11. aprila stiže u bioskope širom Crne Gore

Kultura

Comments 0

Domaći film "Radnička klasa ide u pakao" 11. aprila stiže u bioskope širom Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber


Crnogorska manjinska koprodukcija, film reditelja i scenariste Mladena Đorđevića “Radnička klasa ide u pakao", koji je prikazan na nedavno završenom beogradskom FEST-u gdje je  i nagrađen sa tri prestižne nagrade od kojih i nagradom za najbolju režiju, od 11. aprila naći će se na redovnom repertoaru svih domaćih bioskopa.

Kroz crnu komediju, sa elementima trilera i horora novi film Mladena Đorđevića donosi na veliko platno junake, autsajdere koji se u ne tako bezbrižnoj svakodnevici suočavaju sa nečim mnogo jačim i većim od sebe, a povodom prikazivanja u domaćim bioskopima reditelj ističe da sa nestrpljenjem iščekuje reakcije naših gledalaca:

"Humor je uvijek bio dobro oružje za suprotstavljanje mraku oko nas. Ali mrak ima i svojih dobrih strana. Mrak bioskopske sale je uvijek bio pogodno mjesto za projektovanje skrivenih želja gledalaca. Zato je važno ovaj film vidjeti na velikom platnu”, kaže reditelj.

U filmu su pored nosećih uloga koje tumače Tamara Krcunović i Leon Lučev, izuzetne uloge ostvarili i crnogorski glumci Momo Pićurić, Lidija Kordić i Jelena V. Đukić. Film prati harizmatičnu Svetlanu i bivšeg robijaša Miju koji se zajedno sa radnicima propale fabrike udružuju, kako bi istražili mistične puteve nade i pravde.

Fabrika koja je nekada zapošljavala čitav grad i okolna sela zatvorena je zbog sumnjive privatizacije i tragičnog incidenta u kom je grupa njenih radnika stradala u namjerno podmetnutom požaru. Devastirani gubitkom svojih najmilijih i korumpiranom prodajom fabrike, ova grupa nekadašnjih radnika pokreće proteste za koje se čini da su uzaludni i da ne daju konkretne rezultate. Kao slamku spasa i u borbi za pravdu, ova grupa zaboravljenih pribjegava natprirodnom.

Podsjetimo, film "Radnička klasa ide u pakao" premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, kao i na festivalima u Talinu i Geteborgu, a regionalna publika mogla je da ga pogleda samo na FEST-u. Pored nagrade za najbolju režiju, film je ovjenčan i nagradom "Nebojša Đukelić" za najbolji film u glavnom takmičarskom programu festivala. Osvojio je i nagradu Fedora za najbolje evro-mediteransko ostvarenje.


 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR