17 °

max 23 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvaranje crnogorskog paviljona na Venecijanskom bijenalu u četvrtak

Kultura

Comments 0

Otvaranje crnogorskog paviljona na Venecijanskom bijenalu u četvrtak

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović otvoriće u četvrtak crnogorski paviljon na 60. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji.

Crna Gora će biti predstavljena projektom Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj /It Takes an Island to Feel This Good/, umjetnice Darje Bajagić i kustoskinje Ane Simone Zelenović.

Izložba, kako je saopšteno iz Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG), predstavlja kritički osvrt Bajagić na kulturu kolektivnog sjećanja i našeg odnosa prema zajedničkom istorijskom nasljeđu.

“Umjetnica promišlja ove teme kroz slikarstvo i skulpturu, fokusirajući se na složenu i višedimenzionalnu istoriju crnogorskog ostrva Mamula”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da istraživački projekat Bajagić kombinuje arhivsku građu sa karakterističnim referencijalnim i simboličkim intervencijama.

Iz MSUCG su rekli da Bajagić kroz svoju decenijsku praksu istražuje ambivalentnost slike, istražujući dualističko predstavljanje, simbolizam i značenje.

“Eksperimentišući sa konstrukcijom i cirkulacijom simboličkih sistema značenja, umjetnica istražuje načine na koje se značenje generiše kroz vizuelnost i kako mišljenja dobijaju na snazi u savremenom društvu, koje u velikoj mjeri počiva na slikama”, naveli su iz MSUCG.

Prema njihovim riječima, izložba “Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj” pokreće kritička i relevantna filozofska pitanja o poziciji Drugog, preispitujući načine na koje određenje ove pozicije ujedno određuje odnose moći u društvu, kao i nad diskursom.

“Njeno stvaralaštvo se reflektuje na političko-filozofsku analizu modernosti italijanskog filozofa Đorđa Agambena – da suparadigma i nomos modernosti koncentracioni logor, u kojem suveren ima potpunu vlast nad homo sacerom, do mjere u kojoj može da utiče na njihov prirodni život”, navodi se u saopštenju.

Iz MSUCG su istakli da se Bajagić, fokusirajući se na relevantne savremene i istorijske komplekse, hrabro suočava sa složenim problemima, postavljajući pitanja poput - da li je preduslov za zlo, s jedne strane, zanemarivanje istorije ili, s druge strane, njena komodifikacija.

Ministarstvo kulture i medija generalni je pokrovitelj učešća Crne Gore na 60. Venecijanskom bijenalu, dok MSUCG ima ulogu organizatora i izvršnog producenta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR