Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Premijera koreodrame Jetra

Izvor: screenshot/youtube

Kultura

Comments 0

Premijera koreodrame Jetra

Autor: Antena M

  • Viber

Koreodrama Jetra Teodore Kipe biće  premijernoizvedena u utorak 23. aprila u 20 sati u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice, navode iz CNP-a.

Dramaturški osnov za muzičko-scensku koreodramu "Jetra" autorka je našla u egzistencijalističkom romanu "Zapisi iz podzemlja”, Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. Podzemni filosof- zapisničar čije misli pratimo u romanu bavi se ljudskom psihologijom, ponajviše sjenkom- tamnim, tananim djelovima naše psihe, racionalno i logično razlažući način na koji je skrojena čovjekova ličnost.

"Ovaj projekat nazivam "Jetra“ iz nekoliko razloga. Prvo, jer u prvom pasusu romana rečenica „Mislim da me boli jetra“, para sva čula; Drugi razlog je zanemareni značaj te rečenice kada je u pitanju kritička analiza cjelokupnog romana; Treće je činjenica da je jetra organ koji je najviše izložen hirovima nezdravog života i zadužena je za detoksifikaciju. Čovjek može živjeti sa jednim bubregom, može živjeti i bez slezine, bešike ili čak i bez želuca, ali ne može bez jetre. Ono što pruža malo nade nama i jetri, ali i tematskom značenju ove muzičko-scenske, istoimene izvedbe je njena uporna sposobnost regeneracije. Pitanje ili sukob koreodrame „Jetra“ etičke je prirode: Da li postoji alternativa teoriji razumnog egoizma? Funkcije i specifikacije jetre dozvoljavaju mi da umjetnički predstavim subjektivni odgovor na ovu problematiku”, kazala je Kipa.

"Kako je ovo roman koji se bavi moralnim slabostima, uzimajući strast gordosti kao reprezentativnu, a najlukaviju slabost, odlučila sam da koncept ovog djela baziram na tom grijehu. U skladu sa gore navedenim, koristiću plesnu loptu/balon (providna lopta koja se često koristi za predstave vezane za ples i kao profesionalni alat za plesače, performere i akrobate; često postavljena u vodi) metaforički predstavljajući sklonost ka nadmenosti i samoljublju- izgleda veliko, ustvari je isprazana i jednostavno naduta”, zaključila je ona.

Projekat su podržali: Ministarstvo kulture i medija, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Muzeji i galerije Podgorice, BUNT scena i Studio Žiža Art.

Ulaz je slobodan.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR