25 °

max 28 ° / min 20 °

Utorak

22.09.

28° / 20°

Srijeda

23.09.

22° / 19°

Četvrtak

24.09.

25° / 18°

Petak

25.09.

22° / 20°

Subota

26.09.

22° / 18°

Nedjelja

27.09.

19° / 16°

Ponedjeljak

28.09.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nagrada "Milčik" uskoro za vizuelne umjetnice i umjetnike

Kultura

Comments 0

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Nagrada "Milčik" uskoro za vizuelne umjetnice i umjetnike

Institut za savremenu umjetnost, u saradnji sa Residency Unlimited - RU i Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, osnovao je Nagradu „Milčik“ za vizuelne umjetnice i umjetnike, kao dio nagrade namijenjene mladim stvaraocima Young Visual Artist Award - YVAA.

Nagrada „Milčik“ obezbjeđuje nagrađenoj umjetnici ili umjetniku plaćen dvomjesečni rezidencijalni boravak u organizaciji Residency Unlimited u Njujorku tokom aprila i maja 2018. godine, te samostalnu izložbu po povratku u Crnu Goru. RU nagrađenom umjetniku ili umjetnici takođe pokriva cjelokupne troškove puta, smještaja i boravka u Njujorku.

Ova nova, nezavisna nagrada za umjetnice i umjetnike nosi ime po radu Milije Pavićevića, čije umjetničko djelovanje daje značajan doprinos za razvoj i istoriju umjetnosti Crne Gore.

Kao dio ceremonije dodjele nagrade, biće proizvedene po četiri „Milčik“ čokolade; jednu će dobiti nagrađeni umjetnik odnosno umjetnica, dok će ostale biti ponuđene na prodaju putem aukcije, a prikupljena sredstva naći će se u fondu za organizovanje nagrade.

Na ovaj način umjetnik Milija Pavićević postaje i jedan od ključnih pokrovitelja nagrade - ističu Instituta za savremenu umjetnost.

Prema njihovim riječima, ova godina biće određena je za sprovođenje prvog konkursa za dodjelu vrijedne nagrade čiji je cilj pružanje podrške vizuelnim umjetnicama i umjetnicima, te olakšavanje njihovog kreativnog puta kroz otvaranje prema međunarodnoj sceni.

Javni poziv za učešće biće objavljen 1. septembra. Finalisti će biti poznati početkom novembra, a izložba radova finalista i proglašenje pobjednika predviđeno za decembar u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju.

Nagradni projekat je osmišljen da omogući prepoznavanje potencijala i povezivanje savremenih umjetničkih praksi, da ojača komunikaciju sa različitim modelima funkcionisanja umjetničkog svijeta, te da podstakne otvorenu i konstruktivnu razmjenu između zemalja koje su već u programu YVAA - dodaju iz ISU-a, te ističu da će se nagrada dodjeljivati bijenalno.

Nevladino udruženje ISU osnovano je 2012. godine u Crnoj Gori, kao neprofitno, umjetničko-produkcijsko, istraživačko i edukativno udruženje sa servisnom platformom dostupnom javnosti, a čini je grupa umjetnica sa saradnicima iz oblasti istorije i teorije umjetnosti, dizajna i arhitekture.

S druge strane, YVAA je internacionalni program nagrade namijenjen vizuelnim umjetnicima iz centralne i jugoistočne Evrope, a osnovan u Čehoslovačkoj kako bi se prepoznala kvalitet kod vizuelnih umjetnika mlađih od 35 godina, te pružila prilika za iskustvo boravka u SAD, uz podršku američke fondacije Trust for Mutual Understanding.

Mrežu YVAA danas čini 11 zemalja, a pored Crne Gore i Češke, tu su još Slovačka, Hrvatska, Kosovo, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Albanija i Bugarska. RU je organizator YVAA i domaćin rezidencijalnog programa u Njujorku od 2015. godine.

Nagrada se od prošle godine dodjeljuje u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Makedoniji, a od ove će i Crna Gora ući u krug odabranih.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR