11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radulović: Pokrenimo crnogorski "Maršalov plan"

Parlamentarni izbori 2023

Comments 4

Radulović: Pokrenimo crnogorski "Maršalov plan"

Autor: Antena M

  • Viber

Poslanik Pokreta za promjene i kandidat na izbornoj listi te partije Branko Radulović iznio je na konferenciji za medije neke projekcije ekonomskog programa PZP,  koje je, kako je kazao, usaglasio s kolegama iz Crne Gore, sa Balkana i iz Evropske unije.  

„Kad je u pitanju ukupna ekonomija i socijala i sektorske analize stanja, one su kranje sumorne i neizvjesne i ne bi ih ponavljao. Svi znaju makroekonomske podatke,  da li ćemo biti u bankrotu, u deficitu, sve  su to gubitničke varijante“, kazao je Radulović.

On je istakao da nema sektorskih i ekonomskih reformi, ako nema pravne države.

„Ukoliko je situacija kod nas takva kakva jeste - da smo mi postautokratski sistem, da smo imali impotentne prethodne dvije vlade, tada je neophodno  izvršiti kroz institucije sistema sve privatizacione ugovore, sve koncesione ugovore“, rekao je Radulović, dodajući da će se mnogo toga podržaviti, jer su ugovori bili korupcionaški.

„Druga stvar, nema ekonomije bez društva znanja, bilo da je obrazovanje, bilo da je nauka u pitanju. Imamo u toj sferi potpunu degradaciju“, ocijenio je poslanik PZP, navodeći da se kupuju diplome i na osnovu tih dokumenata pojedinici postaju direktori direktorata, pa čak i poslanici.

Založio se za univerzitetsku reformu, koja bi uključivala i douniverzitetsko, a posebno univerzitetsko obrazovanje, kroz nove akreditacije tih ustanova.

„Treća konstatacija i sektor - to su intenzivne evropske integracije. Mi danas nemamo nikakvu dinamiku evrospkih integracija“, podsjetio je Radulović i dodao: „Nijesu nam dali pare, niti će nam dati pare dok ne budemo reformisti. Tada ćemo i u predpristupnim fondovima biti značajno zastupljeni.  Jer iz fonda EU oni nerazvijeni uzimaju deset do sto puta više od onih koji su razvijeni“.  

Radulović je naglasio da Crna Gora mora doći do fiskalne stabilnosti.

„Sramota je da se zadžuju naša unučad za našu poganu večeru. Mi moramo da imamo i po ovuom društvenom proizvodu  nulu u deficitu, fiskalnu disciplinu,  ukidanje sive ekonomije, otvaranje novih radnih mjesta. Mi moramo da imamo suficit da bi mogli da vraćamo pare, da bi naš kreditni rejting rastao. Ukoliko to ne učinimo sve će biti skuplje komšijske pare“, rekao je Radulović.

Naveo je i da poslovni ambijent mora biti konkurentan i prihvatljiv  zbog naših i stranih investicija i da se dugom mora upravljati odgovorno, u dogovoru sa povjeriocima da ne dođe do potpunog kolapsa.

„Moramo da stabilizujemo fiskalni i finansijski sektor. To znači - tržište novca i tržište kapitala“, rekao je poslanik PZP, dodajući da Investiciono razvojni fond treba transformisati u razvojnu banku, „kako pare ne bi išle tajno“.  

„ Zna li ko kako je radilo prethodno, a i sadašnje rukovodstvo“, upitao je Radulović, ističući da su potrebne nove investicije, fond za razvoj Crne Gore, koji će povećati  likvidnost kapitalnih subjekata.

„Pokrenimo napokon veliki investicioni ciklus, pokrenimo crnogorski Maršalov plan, pokrenimo ono što je bilo obnova Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Svaka napredna država je to učinila. Učinimo to sa što manje para i  što više znanja“, poručio je Radulović.

Opširnije na linku

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Orlov krš

@Legenda Nikad nije bio pravi,iskreni liberal

sičija

Sad si se sjetio da kažeš :„Sramota je da se zadžuju naša unučad za našu poganu večeru..." a sve si to sa izdajničkom DF bulumentom podržavao. Naslušali smo se i tvojih investiciono-pokosovskih tirada i mudrovanja.

Petar

Ne daj mu Boze da ima ogledalo da se moze vidjet. Crnogorski Dorian Grej.