15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Program Evropske saradnje u nauci i tehnologiji predstvaljen na Info danu u Podgorici

Podgorica

Comments 0

Program Evropske saradnje u nauci i tehnologiji predstvaljen na Info danu u Podgorici

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Informativni dan posvećen Programu Evropske saradnje u nauci i tehnologiji održan je danas u Podgorici.

Info dan, u organizaciji Ministarstva nauke i COST Asocijacije iz Brisela, su otvorili ministarka nauke Sanja Damjanović i direktor COST Asocijacije Ronald de Bruin.

Damjanović je kazala da je cilj ovog događaja da privuče pažnju na sve mogućnosti koje nudi ovaj program evropskim istraižvačima, uključujući i crnogorske, ali ujedno i da ukaže čast crnogorskoj naučnoj zajednici koja učestvuje u akcijama odnosno projektima ovog programa.

Istakla je i da Crna Gora kao članica COST Asocijacije trenutno učestvuje u 100 tekućih akcija, što je, kako je ocijenila, impresivan broj s obzirom na veličinu naše države. 

''Takođe je pozvala sve pristune da učestvuju odnosno da ostavljaju pitanja, komentarišu i sugerišu, a sve u cilju dobijanja konkrentih odgovora kako od kolega iz COST-a, tako i od crnogorskih istraživača koji imaju dugogodišnje iskustvo u COST-akcijama''- navedeno je u saopštenju.

Dirketor COSTa, Ronald de Bruin je u svom obraćanju podsjetio na 45-godišnja dokazana iskustva u istraživačkoj saradnji ove Asocijacije i predstavio uloge ovog Programa kao što su promovisanje i način širenja istraživačke izvrsnosti, zatim podsticanje interdisciplinarnih istraživanja za razvoj nauke kao i podsticanje i jačanje karijera mladih naučnika i istraživača.

''Predstvanica COST programa, učesnica na infodanu, Judith Litjens je predstavila osnovnu ideju ovog programa, način finansiranja COST akcija kroz konferencije, trening škole, kao i kratkoročne naučne posjete, što ima poseban značaj za razvoj mladih istraživača koji na taj način dobijaju šansu za razmjenu iskustava sa istraživačima širom Evrope i svijeta. Ona je u svojoj prezentaciji predočila prisutnima kako uzeti učešća u ovim projektima i to na tri načina: predlaganjem novih akcija (poziv za predlaganje novih akcija je stalno otvoren), priključivanjem tekućim akcijama i postojanje mogućnosti učešća kroz ocjenjivanje akcija u svojstvu nezavisnih eksperata''- navedeno je u saopštenju.

U nastavku Programa, Zoran Popovski predstavnik COST CSO iz Sjeverne Makedonije, je izložio pregled regionalne dimenzije COST Asocijacije na Zapadnom Balkanu.

Milena Milonjić - nacionalni COST koordinator je objasnila procedure za učešće istraživača iz Crne Gore, a iskustvo u COST programu su prezentovali i uspješne učesnice u COST akcijama iz Crne Gore sa Univerziteta Crne Gore, prof Jelena Lazarević i docent na Elektortehničkom fakultetu Milena Đukanović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR