9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Obećavajuće perspektive saradnje Podgorice sa Sičuanom

Podgorica

Comments 0

Obećavajuće perspektive saradnje Podgorice sa Sičuanom

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Perspektive za saradnju kineske “zemlje izobilja” – Sičuana sa partnerima iz međunarodne zajednice, među kojima je i Podgorica, mnogobrojne su i obećavajuće, konstatovano je na Prvom međunarodnom forumu razvoja i saradnje gradova prijatelja ove provincije, na kome učestvuje delegacija Glavnog grada na čelu sa sekretarom za finansije Miomirom Jakšićem.

Forum se održava u glavnom i najvećem  gradu Sičuana – Čengduu, u okviru globalne kineske incijative „Pojas i put”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Na samitu su, kako je navedeno predstavljena dva dokumenta kao osnov buduće saradnje – Sičuanska deklaracija o saradnji i razvoju međunarodnih gradova prijatelja i Povelja o Alijansi u kulturi i turizmu međunarodnih gradova prijatelja Provincije Sečuan.

Sičuanskom deklaracijom, kako je objašenjeno, predviđa se produbljivanje prijateljskih odnosa, uspostavljanje širokog konsenzusa i širenje saradnje među gradovima i regijama učesnicima Foruma.

"Izražava se uvjerenje da saradnja prijateljskih gradova predstavlja važan dio i temelj međudržavne diplomatije i iskazuje spremnost da se radi na uspostavljanju novih dugoročnih mehanizama razmjene i novih platformi za praktičnu saradnju na planu infrastrukturnog povezivanja i intenziviranja trgovine i investicija. Poveljom o Alijansi u kulturi i turizmu za međunarodne gradove prijatelje Provincije Sečuan (CTAISC) predviđa se da ovo tijelo bude posvećeno promociji razmjene i saradnje u oblasti kulture i turizma i predlaže da se svake dvije godine održava umjetnički festival  gradova prijatelja, na kome bi se predstavljali talenti i projekti", navedeno je u saopštenju.

Delegacije Podgorice učestvovala je na pod-forumu o trgovini i logistici, na kojem je posebno potencirana prednost dobre saobraćajne povezanosti Sičuana sa susjedima Kine i dalje sa Evropom, posebno u dijelu željezničke infrastrukture.

"Pored ovog, održani su i pod-forumi o energiji i infrastrukturi, nauci, tehnologiji i inovacijama, agrikulturi i ruralnim oblastima, kao i o kulturi i turizmu.Forumu u Čengduu prisustvuje preko 3.000 predstavnika regija i gradova iz 32 države. Skup je otvorio guverner Provincije Sičuan Jin Li, a učesnike su pozdravili i potpredsjednik kineske Asocijacije za prijateljstva sa stranim državama Ši Juan i generalni direktor Odjeljenja za međunarodne ekonomske odnose u Ministarstvu inostranih poslova Kine Vang Šaolong.Inicijativa „Pojas i put”, u okviru koje je održan Forum, je globalna razvojna strategija, koju je 2013. godine inicirao kineski predsjednik Si Đinping. Njen cilj je razvoj infrastrukture, odnosno poboljšanje veza između Azije, Evrope i Afrike, obuhvata 152 države i međunarodne organizacije, a njena vrijednost bi trebalo da bude 1.000 milijardi dolara", navedeno je u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR