25 °

max 30 ° / min 21 °

Četvrtak

06.08.

30° / 21°

Petak

07.08.

30° / 21°

Subota

08.08.

33° / 23°

Nedjelja

09.08.

34° / 23°

Ponedjeljak

10.08.

34° / 22°

Utorak

11.08.

33° / 22°

Srijeda

12.08.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuković - Presker: Podgorica je grad sa investicionim potencijalom, računamo na podršku Slovenije

Podgorica

Comments 0

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Vuković - Presker: Podgorica je grad sa investicionim potencijalom, računamo na podršku Slovenije

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sastao se danas sa novoimenovim ambasadorom Republike Slovenije Gregorom Preskerom.

“Podgorica je grad sa ozbiljnim investicionim potencijalom, tako da računamo na vašu podršku u ovoj oblasti, imajući u vidu vaše bogato iskustvo, budući da ste se bavili ekonomskom diplomatijom u okviru OECD-a.

Saradnja u oblasti ekonomije nadovezuje se na odlične političke odnose dvije zemlje, jer Slovenija je ne samo zemlja partner, nego i prijatelj Crne Gore”, istakao je Vuković, dodajući da je Crna Gora prije svega zahvalna na podršci koju je Slovenija pružila tokom trajanja pristupnih pregovora sa EU, te da je u ovom trenutku važno da ona iskoristi svoj ugled i uticaj da se snažno založi da vrata EU ostanu otvorena za buduća proširenja.

“Nemjerljiva je i podrškla Slovenije kada je u pitanju članstvo Crne Gore u NATO savezu, što nas sada čini zemljama saveznicama. Sve to pokazuje da imamo jako dobar temelj za unapređenje i lokalnih osnosa, na nivou dva grada. Sa gradonačelnikom Ljubljane smo se sreli do sada već četiri puta i razmijenili mišljenja o iskustvima na planu razvoja, budući da je glavni grad Slovenije model kako bi Podgorica trebalo da se razvija i izgleda za deset godina.

U tom kontekstu razgovarali smo i o zajedničkom apliciranju za korišćenje evropskih fondova. Primjer ste nam i kada je u pitanju urbano planiranje, je je Ljubljana grad koji je doživio fantastičnu transformaciju, tako da planiramo da ugostimo glavnog grdaskog urbanistu Ljubljane, sa kojim će posebno biti riječi o zatvaranju ulica za saobraćaj u centru grada”, istakao je Vuković.

On je dodao da Podgorica već ima izuzetnu saradnju sa slovenačkim kompanijama koje su prisutne u Podgorici, te podsjetio da se sa kompanijom Petrol, a u saradnji sa gradskim preduzećem Vodovod i kanalizacija, već realizuje pilot projekat koji ima za cilj smanjenje gubitaka na distributivnoj mreži, a postoji prostor za saradnju na još nekoliko projekata – povećanje energetske efikasnosti u zgradama Glavnog grada, postavljanje punionica za automobile na električni pogon, itd.

“Crna Gora i Slovenija sarađuju u svim oblastima – politika, privreda, kultura, nauka, vojna sradadnja, a vjerujem da ćemo sa Pogoricom najviše sarađivati u oblasti ekonomije. Ljubljana je dobar primjer za Podgoricu, centar garda je živ i veoma posjećen, privlačan za turiste, a infrastruktura koja podržava sve to je prilično dobro razvijena.

Drago mi je da ste prepoznali Ljubljanu kao mogućnost za preuzimanje dobrih iskustava. Što se tiče pridruživanja EU, Slovenija je uvijek bila i biće jak advokat Crne Gore, mi jasno ističemo zašto podržavamo Crnu Goru, kao i da joj treba dati piznanje u vidu članstva, jer je najviše uradila na tom putu, a za druge bi to bio uzor u smislu ispunjavanja obaveza za članstvo”, istakao je ambasador Presker, naglašavajući da će raditi posebno na tome da se ožive proizvodni pogoni, jer treba imati napraviti balans između proizvodnog sektora i sektora pružanja usluga", rekao je Vuković.

Gradonačelnik je upoznao ambasadora sa činjenicom da je u Podgorici trenutno u toku ozbiljan investicioni ciklus kumulativno vrijedan preko 200 miliona eura.

“Formiranjem biznis zona, oprejeljivanjem velikog broja parcela u vlasništvu Grada želimo da privučemo investiture, pogotovo one koji bi pokrenuli proizvodnju. Ambicija nam je da oživimo ono što je industrijska kultura kojm se Crna Gora nekada ponosila”, istakao je Vuković.

On je naglasio i da se značajan dio aktivnsti gradske uprave odvija na polju zelenih inicijativa i želje da učinimo Podgoricu zelenijom i pametnijom. U tom smilsu pomenuo je značajne projekte kao što je predselekcija otpada, uvođenje LED tehnologije u javnu rasvjetu, obnova voznog parka u javnom perevozu, energetska efikasnost, a sve su to prilike za slovenačke kompanije, budući da grad ima jako dobra iskustva sa onima koji su već prisutni u Podgorici.

Sagovornici su se saglasili i da je neophodno da pomenute kompanije budu što prisutnije u javnom prostoru kroz podršku određenim projektima koji su od opšteg intersa, a na fonu priče o društveno odgovornom poslovanju. Bilo je riječi i o promovisanju turističke ponude na nivou dva grada.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR