9 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za implementaciju mjera energetske efikasnosti 3,6 miliona eura

Izvor: PG Biro

Podgorica

Comments 0

Za implementaciju mjera energetske efikasnosti 3,6 miliona eura

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Glavnim gradom obilježilo je 5. mart, Svjetski dan energetske efikasnosti.

Tom prilikom javnosti su se obratili Marko Radulović, generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije i Slađana Vujačić, zamjenica gradonačenika.

Radulović je kazao da Ministarstvo ekonomije već 12 godina radi intenzivno na implementaciji energetske efikasnosti i da je do sada odrađen veliki broj projekata. Jedan od projekata je saradnja sa Svjetskom bankom o primjeni mjera energetske efikasnosti na zdravstvenim i obrazovnim objektima, kao i saradnja sa Njemačkom razvojnom bankom (KFW), u okciru čega se od 2012. implementiraju mjere energetske efikasnosti na obrazovnim ustanovama.

"U realizaciju ovih projekata uloženo je 3,6 miliona eura i u skoro 1.500 domaćinstava su implementirane mjere energetske efikasnosti", kazao je Radulović.

On je naveo da pored ovih projekata imamo projekte koji su direktno usmjereni na podršku domaćinstvima, odnosno građanima: Energy wood I i II, Montesol, Energetski efikasan dom.

"Naredna faza projekta Energetski efikasan dom će početi u maju mjesecu i građani će biti u prilici da apliciraju i dobiju beskamatne kredite kako bi svoje domove opremili na energetski efikasan način. Ono što je novina jeste da će građani moći da apliciraju i za isporuku i montažu solarnih panela kako za grijanje sanitarno tople vode, tako i za proizvodnju električne energije", zaključio je on.

Zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić, istakla je da je Dan energetske efikasnosti, nešto što Ministarstvo i Glavni grad sada već tradicionalno organizuju unazad nekoliko godina:

"Uprava Glavnog grada preduzela je značajne korake kada je u pitanju oblast energetske efikasnosti. Prvenstvno smo 2018. donošenjem Programa energetske efikasnosti stvorili strateški okvir za sve one praktične djelatnosti koje smo primijenili u nastavku", istakla je ona.

Ona je govorila o vrijednim kapitalnim projektima koje je gradska uprava realizovala u oblasti energetske efikasnosti.

"Krajem prošle godine završili smo jedan od kapitalnih projakata u Glavnom gradu koji se tiče zamjene rasvjete novim LED svjetiljkama. U prvoj fazi tog projekta smo zamijenili preko 11.000 svjetiljki najsavremenije tehnologije čime smo uštedjeli preko 80% elektirčne energije i tim uštedama finansiramo realizaciju navedenog projekta vrijednosti 4.6 miliona eura", istakla je Vujačić dodajući da će Realizacijom II faze tog projakta Podgorica postati jedan od prvih gradova u Evropi koji gotovo stoprocentno koristi led tehnologiju za javnu rasvjetu.

"U narednom periodu ćemo u saradnji sa međunarodnim pratnerima nekoliko objekata u vlasništvu Glavnog grada učiniti energetski efikasnim, a naravno da se nećemo zautaviti na tome, već ćemo obezbijediti i neke nove povoljnosti i subevncije za projekte iz oblasti energetske efikasnosti kako bi naš grad učinili energetski efikasnijim, a samim tim zdravijim i kvalitetnijem mjestom za život", zaključila je Vujačić.

Građani su danas u Delti bili u prilici da se informišu o načinu racionalnog korišćenja električne energije kao i da dobiju štedne led sijalice.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR