8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada omogućio nastavak humanog projekta "Razlike u koš"

Podgorica

Tag Gallery
Comments 0

Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada omogućio nastavak humanog projekta "Razlike u koš"

Autor: Antena M

  • Viber

 Sekretarijat za kulturu i sporta Glavnog grada obezbijedio je sredstva i omogućio nastavak realizacije projekta ”Razlike u koš” (škola košarke za djecu iz romsko-egipćanske zajednice), čiji je nosilac nevladina organizacija ”Montebasket”, saopšteno je iz PG biroa.

„Zaista je zadovoljstvo podržati akcije ovakvog tipa. Naš cilj je da što većem broju djece, u ovom slučaju Romsko-Egipćanske populacije, omogućimo besplatno treniranje, ali prije svega da ih, kroz jednu lijepu igru, kakva košarka sigurno jeste, te druženje i zabavu, uključimo u sve društvene aktivnosti. Da sa ovog mjesta vedre atmosfere i osmjeha, iz sale OŠ Božidar Vuković Podgoričanin, jasno i glasno poručimo – da smo protivnici diskriminacije bilo kakvog tipa i da kao što samo ime ove akcije kaže sve razlike bacimo u koš“, riječi su Miloša Antića, pomoćnika sekretara za kulturu i sport Glavnog grada.

S obzirom da u crnogorskom košarkaškom ambijentu gotovo da nema pripadnika romsko-egipćanske populacije, NVO Montebasket je 2015. godine pokrenula inicijativu da se grupi selektiranih dječaka između 10 i 16 godina starosti omogući da u radu sa bivšim igračem i licenciranim trenerom Milošem Stijepovićem, nauči prve košarkaške korake, zavoli ”igru pod obručima”, a potom stečena znanja i vještine podijeli sa svojim vršnjacima iz drugih podgoričkih klubova.

”Za četiri godine, koliko projekat traje, kroz našu školicu je prošlo više od 100 djece, a rezultati koje smo postigli su zaista opipljivi. Dječaci koji su počeli zajedno sa nama su sada zreli momci, koji su upisali, neki već i završili srednje škole i zaposlili se, potpomognuti sportskim vrijednostima koje težimo da im prenesemo. Veliku zahvalnost dugujemo Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada, koji je do kraja školske godine finansirao projekat i obezbijedio dresove za polaznike naše škole. Ovim projektom želimo da ukažemo na probleme sa kojima se susreću Rom ii Egipćani prilikom uključivanja i ostanka u sportskim procesima u Crnoj Gori, te da određenom broju djece omogućimo besplatne treninge i da kroz sport doprinesemo njihovoj lakšoj socijalnoj inkluziji”, istakao je Miloš Stijepović, idejni tvorac ove akcije i nastavio:

”Naravno, naš plan nije da dodatna segregacija ove populacije, već njihova efikasnija integracija, pa smo samim tim grupi iz ove zajednice priključili i djecu iz drugih populacija, a često organizujemo zajedničke treninge i utakmice sa vršnjacima iz podgoričkih klubova i na njihove treninge vodimo dječake koji se istaknu svojim talentom i primjerenim ponašanjem. Na mladima svijet ostaje i važno je da se djeca iz različitih socijalnih konteksta druže i tako premoste međusobne razlike, čime naše društvo u cjelini može samo da dobije”, zaključio je Stijepović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR