15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Povodom Dana slovenske kulture i pismenosti: Otvorena izložba Knjige, pravci, publika

Podgorica

Tag Video
Comments 0

Povodom Dana slovenske kulture i pismenosti: Otvorena izložba Knjige, pravci, publika

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom Dana slovenskog pisma, bugarskog prosvjetiteljstva i kulture – 24. maja – Sveti Ćirilo i Metodije, u prostorijama gradskog parlamenta - u Podgorici, upriličena je izložba u organizaciji ambasade Bugarske, pod nazivom "Knjige, pravci, publika", saopšteno je iz PG biroa.

Izložbu su otvorili ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković  i sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, Ana Medigović.

"Na izložbi je prikazana istorija rukopisa, stare štampane, rijetke i vrijedne knjige koje datiraju od osnivanja Narodne biblioteke Bugarske, 1878. godine. Posebnu dragocjenost izložbe predstavljaju i dvije inkunabule štampane u prvoj štampariji na Balkanu, štampariji Crnojevića koju je vladar i gospodar Crne Gore, Đurađ Crnojević iz Venecije donio u Crnu Goru", navodi se u saopštenju.

Sekretarka za kulturu i sport Ana Medigović tim povodom istakla je značaj bogatstva koje baštini Crna Gora  kada je riječ o štamparstvu, pismenosti i uopšte kulturi.

"Podsjećajući se na najvrijednije u crnogorskoj kulturu, Glavni grad je tokom 2019. godine zajedno sa Maticom crnogorskom na ovom istom mjestu upriličio izložbu i okrugli sto na temu „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo“ a povodom obilježavanja 525 godina od štampanja prve knjige u štampariji Crnojevića, Oktoiha prvoglasnika (1494. godine) i 500 godina od štampanja prve knjige u štampariji Božidara Vukovića Podgoričanina (Psaltir, 1519. godine). Matica crnogorska je takođe u Sofiji organizovala ovu izložbu i predstavila crnogorsko ćirilsko štamparstvo”, istakla je Medigović podsjećajući da je Peti internacionalni sajam knjiga, koji takođe organizuje Glavni grad, protekao u znaku obilježavanja ova dva značajna datuma crnogorske kulture.

"Stoga, iskazujem zahvalnost Ambasadi Bugarske koja je izložbom koja nam se danas prezentuje ukazala i podsjetila nas na dvije dragocjene ličnosti, Đurađa Crnojevića i Božidara Vukovića Podgoričanina, na njihovu posvećenost i istrajnost za crnogorsku istoriju i kulturu," zaključila je Medigović.

Izložbu "Knjige, pravci, publika" možete pogledati od 24.maja do 30.maja u holu Skupštine Glavnog grada.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR