8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Biciklistička revolucija u Podgorici

Podgorica

Comments 0

Biciklistička revolucija u Podgorici

Autor: Antena M

  • Viber

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić i sekretarka Sekretarijata za saobraćaj Lazarela Kalezić, predstavili su danas kampanju #SamoLagano u okviru projekta „Podgorica na dva točka“ koja će biti još jedan korak naprijed kada je u pitanju afirmacija alternativih vidova saobraćaja u gradu, ali i bezbjednost biciklista i unaprjeđenje infrastrukture.

Vuković je istakao da je na početku rada gradska uprava definisala kao cilj modernizaciju Podgorice  u svim oblastima, u mjeri mogućeg, kako bi ona bila nalik razvijenim evropskim gradovima.

„Jedna od tema koju smo vrlo ozbiljno i detaljno analizirali u tom kontekstu jeste i način na koji je organizovan saobraćaj u glavnom gradu. Tom problemu smo pristupili krajnje ozbiljno, sistematično i kao razultat toga smo promovisali Plan održive urbane mobilnosti. Zahvaljujući predanom radu mojih kolega Podgorica je prvi grad u regionu koji je dobio jedan ovakav dokument, koji u suštini znači okvir djelovanja ove i budućih gradskih uprava u godinama koje su pred nama, sve sa ciljem da se stanje u ovoj oblasti bitno unaprijedi” istakao je on dodajući da taj dokument poklanja posebnu pažnju pitanju biciklizma, odnosno prepoznaje značajan potencijal koji Glavni grad ima za razvoj tog prevoza.

“Podgorica je bogom dana za biciklizam, kako zbog vremenskih uslova, tako i zbog ravnog terena i sigurno devet mjeseci godišnje možemo da koristimo biciklo kao osnovno sredstvo prevoza, ne rekreatvno i sportski već da automobile kojih je veliki broj na ulicama zamijenimo biciklima. Upravo zbog toga smo kreirali novi program Podgorica na dva točka i u prvom i drugom ciklusu omogućili da gotovo 250 naših građana ostvari pravo na kupovinu bicikalaa pod povlašćenim uslovima. Tokom prethodne godine za te potrebe grad je izdvojio 20.000 eura. Ove godine smo nastavili sa tom dobrom praksom i, prepoznajući potencijal električnih trotineta, odlučili da i oni budu uključeni u ovaj poziv. Bili smo vrlo prijatno iznenađeni interesovanjem, pogotovo imajući u vidu uslove koji su vladali u vrijeme poziva. Na kraju smo imali preko 600 prijava od kojih je najveći broj bio ispravan. Odlučili smo da uprkos finansijskim izazovima sa kojma se suočavamo,  svim zain zainteresovanima izađemo u susret. Tako da će ukupan iznos podrške u ovom ciklusu umjesto 20.000 iznositi 60.000 eura, a to je 80.000 od početka realizacije programa. Zahvaljujući tome za manje od godinu dana na ulicama Podgorice imamo više od 800 dvotočkaša” zaključio je Vuković.

Zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić je istakla da je za novu kampanju u okviru projekta  Podgorica na dva točka  pripremljen poseban priručnik koji ima za cilj da podigne svijest o značaju bezbjednosti biciklista kao ravnopravnih učesnika  u saobraćaju.

„Biciklizam nije samo rekreativna aktivnost, jer su biciklisti ravnopravni učesnici u saobraćaju, a  to  znači da im pripadaju sva ona prava i obaveze koja kada je u pitanu njihovo aktivno učešće u saobraćaju. U okviru novog priručnika se nalaze sve napomene koje su inkorporirane i u Zakon o bezbjednosti u saobraćaju, a koje će podsjetiti  bicikliste šta njihova prava, ali i kojih se pravila moraju pridržavati u saobraćaju“ istakla je Vujačić.

Ona je takođe podsjetila i na loše navike većine biciklista tokom  tokom vožnje bicikala kada ne koriste zaštitnu opremu, ne voze adekvatnom brzinom, ili ne poštoju odnos  prema drugim učesnicima u saobraćaju, posebno pješacima i vozačima automobila, naglašavajući da je Glavnigrad zbog toga pokrenuo i novu kampanju pod nazivom  SAMO LAGANO koja će podsjetiti i bicikliste i sve učesnike u saobraćaju na dosadašnje loše navike i prakse, kao i načinie na koje to možemo mijenjati u pozitivnom smjeru u cilju povećanja bezbjednosti biciklista i svih učesnika u saobraćaju.

„Centar za informacioni sistem Glavnog grada je u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Upravom polivcije napravio  jei  elektronski registar koji je jednostavan za upotrebu, kao i upustvo  za registraciju bicikala koje se nalazi se na sajtu Mojke biciko.me  kako bi zajedno na adekvatavan način odgovorili  joše jednom od izazaova sa kojima su se u prethodnom periodu suočavali bicilisiti u Podgorici a to je otuđivanje bicikala“, zaključila je zamjenica gradončelnika.

Sekretarka Sekretarijata za saobraćaj, Lazarela Kalezić čestitala je svim dobitnicima subvencija na odvažnosti da se odluče za ovaj vid transporta i da na taj način doprinesu razvoju održive urbane mobilnosti.

”Tražili smo nova saobraćajna rješenja i spustili smo trase za bicikliste na kolovoze, željeći najprije da na taj način izvršimo pritisak na one koji za obavljanje svojih svakodnevnih obaveza koriste četvorotočkaše i da relaksiramo svakodnevno putovanje naših građana. Postavili smo pitograme na određenim trasama na teritoriji glavnog grada i trenutno smo u fazi postavljanja vertikalne signalizacije, a sve u cilju da neke druge učesnike u saobraćaju upozorimo da biciklisti jesu dio saobraćajne porodice, to jest  učesnici koji mogu sa pravom da koriste naše ulice“, istakla je Kalezić. 

Ona je naglasila da je Sekretarijat za saobraćaj uradio pilot projekat, vezan za ulice Ilija Plamenca i 27. marta, i u skladu sa tim dokumentom definisao je da jedna traka bude potpuno rezervisana biciklističkom koridoru a da preostale tri trake budu definisane za korisnike vozila. 

“Razmatramo i neke druge ulice da ih upravo na isti način definišemo, tako da intenzivno radimo  na idejnom rješenju kada je u pitanju  Ulica Slobode, a razmatramo i ulice Ivana Milutinovića, Bratstva i jedinstva, Kralja Nikole i dio Bulevara Svetog Petra Cetinjskog. Vrlo je važno studiozno raditi na tim rješenjima, a najvažnija je bezbjednost svih učesnika u saobraćaju”, saopštila je Kalezić.

Ona je podsjetila da je Glavni grad, u želji da afirmiše korišćenje ovog vida transporta, obilježavanjem Evropske nedjelje mobilnosti postavio parking mjesta za bicikle ispred tri gradske institucije.

“Nastavljamo sa tim projektom i namjerni smo se da u narednom periodu postavimo parkinge za bicikla ispred svih institucija Glavnog grada”, zakljužila je sekretraka za i najavila da je Glavni grad započeo izradu strategije biciklizma što je jedna od mjera  koja je definisana planom održive urbane mobilnosti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR