9 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Savković-Vukčević: Crnogorski identitet nastajao i jačao kroz burne istorijske promjene

Podgorica

Tag Video
Comments 0

Savković-Vukčević: Crnogorski identitet nastajao i jačao kroz burne istorijske promjene

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Crnogorski identitet nastajao je i jačao kroz slojevite i burne istorijske promjene, poručuje Nela Savković-Vukčević, poslanica i članica Glavnog odbora DPS-a.

"Simbolima toga našeg trajanja i posebnosti Glavni grad Podgorica posvećuje veliku pažnju", dodaje Savković-Vukčević. 

"Podigli smo spomenik vladaru Ivanu Crnojeviću, ličnosti u kojoj se sažimaju sva crnogorska iskustva – državotvornost, slobodarstvo, zakonodavstvo, autokefalnost crkve, renesansni doživljaj kulture iz kojeg je i nastala štamparija Crnojević.Na Trgu nezavisnosti, obnovili smo obelisk velikom vojvodi Mirku Petroviću Njegošu i crnogorskim junacima koji je porušen nakon nelegalne Podgoričke skupštine i odluke da nestane crnogorsko ime", poručuje Nela Savković-Vukčević. 

Napominje i da spomenik pjesniku Francu Prešernu stoji u znak prijateljstva Crne Gore i Slovenije i ističe ulogu kulture u razumijevanju među državama.

"Njegujući uspomenu na zajedničku antifašističku borbu i pobjedu, u Glavnom gradu otkriven je spomenik Josipu Brozu Titu.Obnovili smo kuću Ristu Stijoviću i sada u ovom prostoru možete viđeti stalnu postavku radova našeg znamenitog vajara. Iznad sastavaka Ribnice i Morače, na tvrđavi Depedogen iz XV vijeka postavljena je Ljetnja scena. Otvorena je kuća Stojanovića, poklon advokata svome gradu, koja će biti rezidencija za pisce iz Evrope. Privode se kraju radovi na zdanju Gradskog pozorišta".

U toku je, ističe i adaptacija Kuslevove kuće, čime ćemo, kaže, dobiti kvalitetan prostor za održavanje različitih kulturnih manifestacija i protokolarne aktivnosti.

 "Na Barutani je nedavno završena restauracija spomen-kompleksa, djelo arhitektice Svetlane Kane Radević, podignuto u čast palim borcima Lješanske nahije tokom balkanskih, Prvog i Drugog svjetskog rata i upravo na tome mjestu proslavili smo Dan državnosti, poručujući da smo za slobodu podnijeli najveću žrtvu. I kao što vidite, povezujemo prošlost i budućnost, čuvamo vrijednosti predaka, za nadahnuća potomaka", zaključuje Savković-Vukčević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR