8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Implementacija projekta "REopen Doors": Mladi Romi se spremaju za rad u administraciji

Podgorica

Comments 0

Implementacija projekta "REopen Doors": Mladi Romi se spremaju za rad u administraciji

Autor: Antena M

  • Viber

U okviru implementacije projekta „REopen Doors“  grupa mladih Roma iz Podgorice pohađa program osposobljavanja za zapošljavanje koji partnerski sprovode Glavni grad Podgorica i Edukativni centar „Montenesoft“. 

Realizacija edukativnog programa „Montenesofta“ započeta je u februaru ove godine kada se 30 polaznika prijavilo za obuku kroz koju stiču komunikaciona i informatička znanja i vještine, nakon čega će najboljih 10 polaznika biti pozvano na četvoromjesečno stažiranje u organizacionim jedinicama Glavnog grada. 

Iz Glavnog grada podsjećaju da je projekat „REopen Doors“ ukupno vrijedan oko 100.000 eura, a najvećim dijelom (90%) je finansiran iz  Programa Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu (SOPEES), dok je preostalih 10% učešće Glavnog grada.

"Budući da je cilj projekta da kroz zapošljavanje doprinese poboljšanju ekonomske, društvene i kulturne integracije romske i egipćanske populacije, Glavni grad će s partnerima i predstavnicima privrede u narednom periodu organizovati okrugli sto na kojem će predstaviti spremnost polaznika obuke za tržište rada. U okviru projekta biće organizovana i radionica za zaposlene u Glavnom gradu na temu predrasuda i komunikacionih barijera u odnosima s marginalizovanim grupama. 

Iako se obuka uobičajeno sprovodi u učionicama, polaznici i nastavnici su u petak, 9. oktobra održali nastavu na otvorenom. Na obali Crnog jezera, u Nacionalnom parku „Durmitor“, nastavnici i polaznici obuke učili su o zaštiti prirodnog i kulturnog nasljeđa Crne Gore obrađujući tako temu ovogodišnjog obilježavanja Evropskih dana nasljeđa – odnos baštine i obrazovanja. Nastava održana u podnožju durmitorskih vrhova izvedena je s ciljem da se o zaštićenom prirodnom nasljeđu uči tako što će se ljepota tog nasljeđa - doživjeti. Ovakvo upoznavanja predjela, prirodne i kulturne baštine Crne Gore imalo je za cilj da pomogne razumijevanje vrijednosti koje će podstaći identifikaciju Roma iz Crne Gore s društvom u kojem žive, te njihovu istinsku integraciju", navedeno je u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR