16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zgrada uprave Glavnog grada - simbol trajanja i kulturno dobro neobičnog arhitektonskog izraza

Podgorica

Tag Video
Comments 0

Zgrada uprave Glavnog grada - simbol trajanja i kulturno dobro neobičnog arhitektonskog izraza

Autor: Antena M

  • Viber

Zgrada uprave Glavnog grada u decembru 2017. dobila je status nepokretnog kulturnog dobra od lokalnog značaja, uvažavajući činjenicu da objekat svjedoči o urbanoj genezi stare Podgorice i načinu gradnje na ovim prostorima u periodu između dva svjetska rata, ali i o ličnosti, čije djelo predstavlja prepoznatljivo ostvaranje arhitekture iz perioda XX vijeka.

U cilju unapređenja stanja ovog kulturnog dobra nedavno su okrečene fasade objekta, a Glavni grad je prema konzervatorskom projektu završio i rekonstrukciju dijela zgrade, čime su zamijenjeni stari prozori, uveden novi sistem grijanja i hlađenja i uklonjeni klima uređaji koji su narušavali spoljni izgled ovog kulturnog dobra.

Podsjećamo, gradnja zgrade Opštine Podgorica počela je 1929. po projektu arhitekte Veliše Popovića koji je skladnim proporcijama i svedenom simetrijom, uspio izraziti poseban, svečarski duh objekta.

Zgrada je završena 1931. i prepoznatljiva je ne samo po svojoj arhitekturi, već i po tome što je jedna od rijetkih građevina koja je preživjela bombardovanje Podgorice. Nakon Drugog svjetskog rata, dobila je još jednu etažu i ravnu krovnu konstrukciju.

Iako je objekat pretrpio određene izmjene, sačuvao je svoj originalni oblik i izgled sve do danas. Njegovo neposredno okruženje čini kultivisani, hortikulturno uređeni prostor, kao i spomenik Marku Miljanovu.

 Sa frontalne strane, fasada je ispoljena u dvije ravni, čijim blago naglašenim definisanjem čini osnovu promišljene igre prozorskih otvora. Odnosom puno-prazno i horizontalno-vertikalno, postignut je savršen sklad, proporcionalnost i uravnoteženost objekta. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR