11 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nastavljena implementacija projekta Otpad resurs koji treba iskoristiti

Podgorica

Comments 0

Nastavljena implementacija projekta Otpad resurs koji treba iskoristiti

Autor: Antena M

  • Viber

Sekretarijat za komunalne poslove Glavnog grada,  u saradnji sa firmom “Medix“ d.o.o. Podgorica nastavio je implementaciju projekta “Otpad resurs koji treba iskorisiti”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Cilj projekta je, kako navode, probuditi ekološku svijest građana kroz ukazivanje na važnost selekcije otpada i njegove reciklaže.

"U periodu od 12. oktobra do 7. novembra održana su edukativna predavanja, u osnovnim i srednjim školama: OŠ “Savo Kažić” na Barutani, OŠ ”Đoko Prelević” na Ublima , OŠ” 18 oktobar” na Bioču, kao i u JU Gimnazija “Slobodan Škerović”, SSŠ “Spasoje Raspopović”, Srednja Ekonomska škola ”Mirko Vešović”, OŠ ”Štampar Makarije”, OŠ “Savo Pejanović”, OŠ “Milan Vukotić” i OŠ “Maksim Gorki”.

Na edukativnim predavanjima kroz prezentacije i interaktivnu nastavu, učenici su upoznati sa značajem selektivnog sakupljanja komunalnog otpada tj. primarnom selekcijom otpada na mjestu nastanka, aktivnostima koje je Glavni grad preduzeo na sprovođenju primarne selekcije, lokacijama i načinom upotrebe posuda za primarnu selekciju otpada, reciklažnim dvorištima i uslovima koje kroz važeće odluke kao građani treba da poštujemo",navode u saopštenju.

Ciljna grupa projekta su, pojašnjavaju, djeca školskog uzrasta.

"Da bi se ostvarile pozitivne promjene u izbjegavanju nastanka i smanjenju količina otpada, od velike važnosti je edukacija prije svega djece, kako o upravljanju otpadom tako i o prednostima i važnosti selektovanja otpada na mjestu nastanka - primarnoj selekciji.

Akcenat edukacije stavljen je na primarnu selekciju, odnosno odvajanje otpada na “suvu” i “mokru” frakciju komunalnog otpada, na izvoru nastanka, kako bi se što više reciklabilnog materijala iz otpada (papir, metal, plastika, staklo i dr.) pripremilo za ponovnu upotrebu i reciklažu, a što manja količina otpada odložila na deponiju.

Edukativna predavanja  u glavnom gradu su planirana da se održe u deset  škola u gradskoj i prigradskoj sredini i pet škola sa seoskog područja i biće realizovana u narednom periodu u skladu sa epidemiološkom situacijom i uz poštovanje mjera koje su na snazi", zaključeno je u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR