10 °

max 13 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Glavni grad: Neargumentovani napadi, kroz izmjene PUP-a inicirali smo tretiranje objekta Beko

Podgorica

Comments 0

Glavni grad: Neargumentovani napadi, kroz izmjene PUP-a inicirali smo tretiranje objekta Beko

Autor: Antena M

  • Viber

Glavni grad Podgorica reagovao je povodom, kako kažu, dirigovanih i neargumentovanih napada na Glavni grad od „TPC Ražnatović”, kao i jednog broja opozicionih odbornika u Skupštini Glavnog grada, koji kroz interpretiranje neistina nastoje da izazovu opštu konfuziju.

"Netačna je tvrdnja da je Glavni grad u izradi DUP-a za Trg nezavisnosti izostavio Robnu kuću Beko, jer od 14. oktobra 2017. godine izrada i donošenje planske dokumentacije nije u nadležnosti Glavnog grada.

S tim u vezi, upravo je Glavni grad predložio Ministarstvu održivog razvoja i turizma da se ova lokacija, koja se nalazi u zahvatu nevažećeg DUP-a Nova Varoš, razrađuje kroz izmjene i dopune Prostorno urbanističkog plana, koji prije izričitog zahtjeva Glavnog grada pomenuti prostor nije ni uzimao u razmatranje.

Objekat Beko, sa lokacijama u okruženju, bio je predmet svih zahtjeva Glavnog grada upućenih Ministarstvu održivog razvoja i turizma, kao nosiocu izrade PUP-a, a Glavni grad je takođe uputio i inicijativu za izradu planske dokumentacije Zajednici opština, navodeći lokaciju zgrade Beko kao apsolutni prioritet. Stoga je na dostavljenu prvu verziju Nacrta PUP-a Glavni grad dao negativno mišljenje, između ostalog i zbog tretmana lokacije zgrade Beko, a u mišljenju na drugu verziju Nacrta, Ministarstvu smo ukazali na obavezu razrade ovog prostora kroz PUP", navode u saopštenju. 

Kako kažu, Glavni grad je uradio sve što je bilo moguće, kako bi se stekli uslovi za raspisivanje konkursa i za idejno-arhitektonsko rješenje objekta „Beko“ sa okruženjem, za šta postoji uredna dokumentacija.

"Takođe, negativni komentari upućeni od strane predstavnika pojedinih opozicionih partija na tretman prostora iza objekta Beko, koji podrazumijeva upisanu restituciju na slobodnim površinama, rješavanje imovinsko pravnih odnosa sa vlasnicima 23 objekta, najblaže rečeno su pravno neutemeljeni, a logički potpuno besmisleni.

Na kraju, podsjećajući na činjenicu da nas u intenzivnom razvoju Podgorice nije spriječila ni mnogo veća pošast od odbornika Čađenovića, Glavni grad sa indignacijom odbacuje neozbiljne optužbe kojima se pokušava vještački kreirati atmosfera nedomaćinskog odnosa prema gradskoj imovini i novcu građana. Nepotpisanim osobama iz TPC Ražnatović dajemo prijateljski savjet da sa Čađenovićem nastave da sarađuju samo u dijelu političkog marketinga kada se objekat, za koji se Glavni grad toliko zalagao, pretvara u bilbord Demokrata", navode u saopštenju. 

Prethodno je predsjednik odbora Demokrata Glavnog grada Vladimir Čađenović saopštio da će u ime Kluba odbornika Demokrata u Skupštini Glavnog grada inicirati hitno održavanje sastanka sa predsjednicima klubova odbornika Demokratskog fronta, URA-e i odbornicima SNP-a povodom aktuelnih dešavanja oko rekonstrukcije Trga nezavisnosti. 

"Višemilionska sredstva građana Podgorice potrošio je bivši gradonačelnik, Miomir Mugoša u rekonstrukciju ovog trga 2006. godine, samo prije nešto više od 14 godina. Koliko je trajala uspješnost realizovanog projekta svjedoče građani Podgorice koji su neposredno nakon te rekonstrukcije bili u prilici da uvide nedostatke koje je ovaj prostor nesporno imao", naveo je Čađenović.

Prema njegovim riječima, nema države na svijetu koja iz temelja mijenja izgled glavnog gradskog trga u glavnom gradu svakih 14 godina.

"Da nema drugih kontroverzi oko ovog posla dovoljno bi bilo za jasnu reakciju predstavnika građana na ovakve poduhvate koji od starta ukazuju na koruptivne poslove. Neće niti odlazeći gradonačelnik niti ostali predstavnici gradske uprave da makar obiđu neposrednu okolinu glavnog gradskog trga pa da vidie jednu totalnu zapuštenost prostora iza zgrade Beka koji je odavno zreo za temeljnu rekonstrukciju", ističe Čađenović.

Upravo, dodaje on, ovaj prostor daje šansu oživljavanju centra grada.

"Pored svih drugih loših namjera koje se uočavaju u ovom novom projektu rekonstrukcije trga vidi se i želja da se završetak realizacije ove rekonstrukcije poklopi sa predizbornom kampanjom za sljedeće lokalne izbore. Krajnje je vrijeme da osmislimo način borbe za naš grad od jedne neodgovorne vlasti koja svjesna činjenice da joj se bliži kraj preduzima poteze koji trajno mogu biti štetni po interese građana Podgorice. U tome ih moramo spriječiti”, poručio je Čađenović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR