14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nastavljeni servisi podrške za život i medijacije u zajednici osoba sa invaliditetom

Podgorica

Comments 0

Nastavljeni servisi podrške za život i medijacije u zajednici osoba sa invaliditetom

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Sekretar Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada Podgorica Ivan Terzić i generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak potpisali su Protokol o saradnji u oblasti socijalne zaštite, kojim se, kako je saopšteno, konkretizuju zajedničke aktivnosti u pružanju usluga podrške za život u zajednici, usmjerene na poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, kroz projekte ,,Usluge podrške za život u zajednici za osobe sa invaliditetom“ i „Mobilni timovi - medijacija u zajednici za osobe sa invaliditetom”.

Za oba servisa Sekretarijat za socijalno staranje opredijelio je ukupno 100.000 eura iz budžeta za 2021. godinu, što je 20.000 eura više nego prošle godine.

Protokol, kako navode, predstavlja nastavak saradnje, započete u 2018. godini, a nastavljene i tokom 2019. i 2020. godine.

Tokom ovog perioda se podrška za osobe sa invaliditetom kontinuirano širila, kako u smislu kvaliteta pruženih usluga, tako i u smislu finansijskih sredstava koje je Glavni grad Podgorica izdvajao za ove potrebe, navodi se u saopštenju Glavnog grada.

Cilj Protokola je, dodaju, da konsoliduje i razvije odnose i saradnju Sekretarijata i Crvenog krsta, kako bi zajednički unaprijedio položaj osoba sa invaliditetom.

Nastavljena je i saradnja, započeta u pilot fazi projekta, sa nevladinim organizacijama i udruženjima koja su prepoznata u radu iz oblasti zaštite osoba sa invaliditetom. Ove organizacije dale su, kako je saopšteno, svoj doprinos u odabiru korisnika za oba servisa, a na osnovu toga i u odabiru asistenata i biće aktivno uključene u ostale projektne zadatke.

"Na osnovu potpisanog Protokola, Sekretarijat za socijalno staranje, u okviru projekta "Usluge podrške za život u zajednici za osobe sa invaliditetom" finansira troškove radnog angažovanja jedanaest asistenata, od čega šest sa punim radnim vremenom i dva sa polovinom radnog vremena. Kroz projekat „Mobilni timovi - medijacija u zajednici za osobe sa invaliditetom” obezbijediće se angažovanje mobilnog tima koji se sastoji od socijalnog radnika i psihologa za pružanje psihosocijalne podrške, kao i stručne i materijalne podrške u ostvarivanju prava lica sa invaliditetom. Telenor fondacija je nastavila da pruža podršku projektu kroz ustupanje na korišćenje telefona za dva asistenta Organizacije gluvih i nagluvih, koji su potrebni za komunikaciju i realizaciju servisa za članove njihovog udruženja, pa ovim putem pozivamo one kojima je potrebna usluga prevodioca na znakovni jezik u svakodnevnim situacijama da se prijave", navedeno je u saopštenju.

U Sekretarijatu i Crvenom krstu se nadaju da će i ova faza projekta biti uspješna, da će kroz realizovane servisne podrške kvalitet života osoba sa invaliditetom u Podgorici biti poboljšan.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR