10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuković i Popa: Izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda najbolji primjer saradnje u korist građana

Podgorica

Tag Video
Comments 0

Vuković i Popa: Izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda najbolji primjer saradnje u korist građana

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa uvjerili su se danas da izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici teče planiranom dinamikom.

"Od ukupno skoro 50 miliona eura koliko iznosi vrijednost ovog projekta, kako često kažemo „projekta vijeka“ za glavni grad, 10 miliona je grant koji smo dobili od EU.

Radovi na realizaciji ovog projekta za sada se odvijaju po planu, u nekim segmentima čak ispred rokova koji smo zacrtali. Konkretno kada se radi o mostu, iako je projektom planirano da radovi budu gotovi u avgustu, odnosno septembru, mi ćemo Podgoričanima ovaj most predati na upotrebu već u maju", naglasio je Vuković dodajući da je pješački most važan jer će se u njegovom trupu nalaziti cijevi koje će se koristiti da se otpadne vode prevezu sa jedne strane na drugu stranu rijeke Morače, odnosno od postojećeg ka budućem postrojenju. 

"Iskoristili smo to da na ovom mjestu dobijemo i nove sadržaje u vidu pješačkih i biciklističkih staza i u tom smislu spojili lijepo i korisno, u interesu naših sugrađana. Osim ovog segmenta koji ide jako dobro, mi u punom kapacitetu radimo na izgradnji dvadesetak kilometara nove kanalizacone mreže od Zlatice, Murtovine, Maslina, Zagoriča, Konika, Vrela Ribničkih…

Ideja nam je da iskoristimo realizaciju ovog projekta i da omogućimo ljudima priključenje na mrežu fekalne kanalizacije, odnosno da u najvećem mogućem broju ukinemo septičke jame kojih je nažalost i dalje veliki broj u glavnom gradu”, istakao je gradonačelnik naglašavajući da se kruna napora gradske uprave odnosi na raspisivanje tendera za izgradnju glavnog  postrojenja što je planirano za narednu sedmicu. 

"Želimo da dobijemo najboljeg izvođača, najsavremeniju tehnologiju, da izbjegnemo problem koje nažalost imamo u Crnoj Gori sa sličnim postrojenjima i želimo da dobijemo jedan objekat na ponos Podgorice i Crne Gore koji će zaštiti životnu sredinu u mnogo većoj mjeri.

Rješavanjem pitanja postrojenja, mi štitimo Zetsku ravnicu, podzemne vode, štitimo vodoizvorište Bolje sestre, štitimo Skadarsko jezero”,  saopštio je Vuković i dodao da je u toku apliciranje za 20 miliona eura u okviru Zapadno investicionog okvira, koje će značajno smanjiti finasijski teret države Crna Gora i Glavnog grada u konkretnom slučaju. 

 

Vuković je podsjetio da je o odabiru same lokacije postrojenja odlučivala struka, te da je razgovorao sa mještanima Botuna i obećao da će oni biti zaštićeni u najvećoj mogućoj mjeri. 

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa izrazila je veliko zadovoljstvo što je danas bila u prilici da se uvjeri u dobar napredak radova na izgradnji primarnog kolektora u Podgorici i podsjetila da projekat podržavaju države članice EU, njemačka razvojna banka KfW i lokalne vlasti.

"Ovo je sjajan primjer međunarodne saradnje u korist crnogorskih građana. Projekat donosi investiciju vrijednu preko 50 miliona eura, od čega je 10 miliona eura donacija EU kroz Zapadnobalkanski investicijski okvir", saopštila je Popa ističući da je voda najvažniji prirodni resurs i da nas to obavezuje na održivo planiranje, korištenje i upravljanje ovim dragocjenim resursom.

"Ovaj važan projekat će doprinijeti postizanju pomenutog cilja tako što će se pozabaviti pitanjem sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u glavnom gradu, najvećoj crnogorskoj aglomeraciji. To je važan korak naprijed kada je u pitanju usklađivanje Crne Gore sa ekološkim standardima EU ", istakla je Popa dodajući da projekat ima i važnu regionalnu dimenziju, jer će pozitivno uticati i na osjetljivi ekosistem rijeke Morače i Skadarskog jezera.

"Potrebno je da Crna Gora u potpunosti prihvati inovativne zelene tehnologije. U tu svrhu, a u okviru Evropskog investicijskog plana za period 2021-2027, EU će ulagati u dekarbonizaciju, jačanje otpornosti na klimatske promjene, uklanjanje zagađenosti vazduha, vode i tla, zelenu infrastrukturu, cirkularnu ekonomiju, održivu poljoprivredu i proizvodnju hrane, zaštitu biodiverziteta, te rješenja na prirodnoj bazi. Voda je jedan od najvažnijih resursa Crne Gore.

Pobrinimo se da se, zbog generacija koje dolaze, upotreba ovog velikog prirodnog blaga postavi na održivije temelje", zaključila je Popa i poželjela veliki uspjeh u daljoj realizaciji projekta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR