11 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Objavljen međunarodni konkurs za najbolje idejno rješenje Trga golootočkih žrtava

Podgorica

Comments 0

Objavljen međunarodni konkurs za najbolje idejno rješenje Trga golootočkih žrtava

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon što je prvi konkurs za idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje Trga golootočkih žrtava, koji je raspisan u decembru 2019. godine, obustavljen zbog malog interesovanja lokalne arhitektonske scene, Glavni grad je odlučio da ponovo raspiše konkurs, ali ovog puta međunarodni.

"Budući da se radi o prostoru u neposrednoj blizini autobuske i željezničke stanice, gdje turisti ostvaruju i prvi kontakt sa glavnim gradom, urbanističko – arhitektonskim rješenjem je neophodno dati prijedlog uređenja koje treba da omogući višenamjensko korišćenje prostora – pješačke tokove, mjesta zadržavanja, mjesta susreta, realizaciju različitih aktivnosti i manifestacija, uz adekvatan urbani mobilijar, kao i formiranje parternog i visokog zelenila.

Posebnu pažnju potrebno je posvetiti tretmanu zone postojećih stambenih objekata unutar zahvata, imajući u vidu jasnu potrebu za rekompozicijom prostora u cilju definisanja javnog prostora koji je mjesto prvog susreta putnika sa gradom", navode iz Glavnog grada. 

Od učesnika se, dodaju, očekuje i da daju poseban značaj prostoru između željezničke stanice i Jusovače tako što će se definisati i projektno obraditi vizure prema Jusovači koja će imati savremen sadržaj u tradicionalnom oblikovnom okviru i koja predstavlja fokusnu tačku za turiste koji dolaze u Podgoricu.

"Od idejnog rješenja se očekuje da predloži prepoznatljivo i jedinstveno uređenje trga, fokusirajući se na kreiranje novog javnog prostora", navode u saopštenju. 

Konkurs je otvoren od 22. marta do 24. maja 2021. 

Konkursna dokumentacija dostupna je na linku:

https://podgorica.me/stranice/konkurs-za-idejno-urbanisticko-arhitektonsko-rjesenje-trga-golootockih-zrtava-u-podgorici-competition-for-conceptual-urban-and-architectural-design-for-golootockih-zrtava-square-in-podgorica 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR