8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvoren Ukrajinski centar u Hercegovačkoj ulici

Podgorica

Comments 0

Otvoren Ukrajinski centar u Hercegovačkoj ulici

Autor: Antena M

  • Viber

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i ambasador Ukrajine u Crnoj Gori Oleh Herasimenko otvorili su Ukrajinski centar u Hercegovačkoj ulici.

Iz Glavnog garad su saopštili da će se u tom prostoru nalaziti krizni štab za pomoć građanima Ukrajine, koji će kasnije biti namijenjen organizaciji obrazovno-kulturnih programa, te aktivnostima koje će imati za cilj razvijanje kulturnih i ekonomskih veza Ukrajine sa Crnom Gorom.

"Uspostavljanje centra je zajednička ideja ambasade Ukrajine u Crnoj Gori i ukrajinske organizacije "Dobro djelo", čije će sjedište takođe biti u Ukrajinskom centru. Organizacija Ukrajinaca u Crnoj Gori "Dobro djelo" predstavlja ukrajinsku dijasporu u našoj državi.

Ova organizacija je otvorila i račun iz kojega se finansira rad centara za pomoć ukrajinskim izbjeglicama i obezbjeđivanje i ostvarivanje prava ukrajinskih državljana u Crnoj Gori. Za potrebe rada i funkcionisanja Ukrajinskog centra obezbijeđeno sponzorstvo od Zapad banke, a slični ukrajinski centri će, osim Podgorice, biti otvoreni i u Budvi, Baru i Herceg Novom", navode iz Glavnog grada.

Na sastanku koji je prethodio otvaranju centra Vukovć je kazao da su Crna Gora i Ukrajina prijateljske zemlje, što je naročito dokazano u proteklim mjesecima, a Podgorica je, kako je kazao, prijatelj grada Kijeva u dobrim i u lošim vremenima, kao i da će Glavni grad nastaviti da pruža podršku ukrajinskom narodu u nadi da će ujedinjeni smoći snage da istraju u očuvanju svoje zemlje.

Herasimenko je izrazio posebnu zahvalnost Glavnom gradu i gradonačelniku Vukoviću na humanitarnoj i finansijskoj pomoći, ali i odnosu prema iseljenicima koji su svoje utočište našli u Podgorici.

Kazao je da naročito cijeni odnos prema ukrajinskoj djeci koja su prvi ovogodišnji gosti dječjeg odmarališta na Veruši, te da je to čin solidarnosti i posebnog osjećaja prema najmlađima koji su pobjegli od ratne stihije.

"On je izrazio želju da, kao simboličan dokaz prijateljstva u dogledno vrijeme Podgorica i Kijev imenuju ulice po zemljama čiji su glavni gradovi. Vuković se saglasio sa tom inicijativom i rekao da će se truditi da pomogne gdje god je to moguće, te da je posebno srećan zbog djece na Veruši, koja će uprkos svim okolnostima u kojima su se našli, ovdje pronaći nove prijatelje. Gradonačelnik je kazao da Ukrajina i Crna Gora nažalost dijele slična istorijska iskustva, a samim tim je veće razumijevanje i podrška u ovom trenutku, kako bi širili svijest o značaju borbe za slobodu i mir u svijetu", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ambasador je najavio da će tokom avgusta i septembra obilježiti važne datuma za Ukrajinu sa prijateljima u Crnoj Gori, kakav je svakako grad Podgorica, te da će biti posvećen jačanju dosadašnjih čvrstih ekonomskih i kulturnih veza između dvije zemlje, kada se, kaže, stvore bolji uslovi za to i da Ukrajina mora pobijediti zbog sebe i zbog cijele Evrope.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR