13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brajović: Najagilniji smo promoter evropskih vrijednosti u regionu

Politika

Tag Video
Comments 0

Brajović: Najagilniji smo promoter evropskih vrijednosti u regionu

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović otvorio je danas Konferenciju mladih parlamentaraca Evropske unije i Zapadnog Balkana, u organizaciji crnogorskog parlamenta i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike. Otvaranju je prisustvovao predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, a prisutnima se obratio i ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, saopšteno je iz kabineta Brajovića.

"Primjer smo sklada nacija, vjera i kultura. Najagilniji smo promoter evropskih vrijednosti u regionu i zemlja koja bilježi punu usklađenost sa pozicijama zajedničke vanjske i bezbjednosne politike Evropske unije. Mi smo evropska država koja nastoji da živi evropske vrijednosti. U svim prilikama potvrđujemo da smo pouzdan i kredibilan partner. Regionalna saradnja i dobrosusjedska politika jedan su od stubova naše vanjske politike. U tome – možemo bez ustezanja reći – postižemo stalne uspjehe koji se ogledaju u vrlo dobrim odnosima sa susjedima i širim okruženjem. I to je dio crnogorske tradicije, koji je podudaran sa vrijednostima ujedinjene Evrope", istakao je između ostalog predsjednik Skupštine Crne Gore.

Imajući u vidu ključnu ulogu koju nacionalni parlamenti imaju za demokratske procese u državama koje žele u Evropsku uniju, kao i onima koje su već u Uniji, predsjednik Skupštine je rekao da je stoga namjera da formiranjem mreže mladih parlamentaraca, učinimo korak ka boljem međusobnom razumjevanju i jačanju povjerenja.

"S obzirom da je riječ o procesima koji treba da obezbijede dugoročnu stabilnost i prosperitetan sveukupni razvoj, otuda naše opredjeljenje da pažnju usmjerimo ka izgradnji kontakata i mreže između mladih koleginica i kolega. Naravno, na to je uticala i činjenica da četvrtinu aktuelnog saziva crnogorske Skupštine čine upravo poslanice i poslanici koji imaju četrdeset i manje godina", podsjetio je Brajović.

On je takođe rekao da nam predstoji niz mjera čiji je cilj stvaranje što povoljnijeg ambijenta za još snažniji ekonomski razvoj i potvrdimo status države najbliže članstvu u Evropskoj uniji.

"Novija istorija i prilike na Zapadnom Balkanu naše savladavanje napora čine izazovnijim, a sami put zahtjevnijim. Uvažavamo i istinski prihvatamo kao dodatnu vrijednost sve ono što je potrebno da učinimo kao buduća članica Unije. Ipak, svoju evropsku tradiciju smatramo jedinstvenim i vrijednim doprinosom, koji ćemo unijeti u zajednički život Unije", zaključio je predsjednik Skupštine Crne Gore.

Kako se nvaodi u saopštenju, tokom dana, predsjednik Skupštine će primiti predstavnike delegacija Slovačke, Hrvatske i Mađarske koje učestvuju na Konferenciji.

Sa predsjednicom Odbora za međunarodne odnose Parlamenta Slovačke Katarinom Čefalovajovom i predsjednikom Odbora za evropske poslove dr Ljubošom Blahom, predsjednik Brajović će se sastati u 12:30 časova, a nakon toga sa predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora dr Mirom Kovačom.

Predsjednik Skupštine će u 17:45 primiti predsjednika Odbora za vanjsku politiku Narodne Skupštine Mađarske Žolta Nemeta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR