16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Poslanici raspravljaju o Prijedlogu strategije odbrane

Politika

Comments 0

Poslanici raspravljaju o Prijedlogu strategije odbrane

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Prijedlog strategije odbrane daje viziju osnovne funkcije - zaštite nezavisnosti i suverenosti teritorije Crne Gore i njome se dugoročno usmjerava razvoj odbrambenog sistema države, rekao je resorni ministar Predrag Bošković.

Poslanici crnogorskog parlamenta danas raspravljaju o Predlogu strategije odbrane, koju je obrazložio Bošković.

"Ovaj dokument prati smjernice date u Strategiji nacionalne bezbjednosti, i daje viziju osnovne odbrambene funkcije, zaštite nezavisnosti, suverenosti i državne sigurnosti Crne Gore uz doprinos svih institucija sistema"- kazao je Bošković.

Taj dokument, smatra on, predstavlja odraz NATO strategijskog djelovanja u kojem su definisani strateški ciljevi, misije i zadaci Vojske Crne Gore kao i vizija njenog razvoja.

"U Prijedlogu strategije istaknut je i nivo ambicija u izvršavanju dodijeljenih misija Vojske Crne Gore na nacionalnom nivou i u okviru kolektivnog sistema bezbjednosti"-  rekao je Bošković.

Prema njegovim riječima, prijem u NATO istorijski je momenat i prekretnica kada je u pitanju koncpet odbrane Crne Gore.

"Crna Gora je na ovaj način dobila čvrst kolektivni oslonac u krajnje kompleksnom dinamičnom i neprdvidivom okruženju. Punopravnim članstvom u NATO Crna Gora je preuzela konkretne obaveze i odgovornosti"- kazao je Bošković.

On je objasnio da Strategija daje viziju osnovne odbrambene funkcije - zaštite nezavisnosti i suverenosti državne teritorije Crne Gore.

"U eri modernih izazova, odbrana ne može više biti posmatrana kao isključivo vojni zadatak. Jedino sveobuhvatan pristup, doprinos svih institucija sistema i cjelokupnog društva može garantovati ostvarivanje odbrambenih ciljeva" -ocijenio je Bošković.

Strategija, dodao je on, istovremeno predstavlja i odraz NATO strategijskog koncepta, kao i drugih relevantnih nacionalnih, savezničkih i međunarodnih dokumenata.

»Namjera donošenja strategije je definisanje politika za ostvarenje nacionalnih interesa i ciljeva kao temeljnih uslova ekonomskog, političkog i socijalnog razvoja, bezbjednosti građana, zaštite nacionalnog identiteta i istinskih vrijednosti definisanih Ustavom«, poručio je Bošković.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Stanišić rekao je da ulazak u NATO predstavlja jasnu potvrdu kvaliteta i uspješnosti zalaganja svih aktera u društvu, i dostizanja odgovarajućih standarda i ispunjavanja kriterijuma za punopravno članstvo.

"U tom procesu uradili smo sve reformske zadatke. Stvorena je realna potreba da se nakon 11 godina izradi nova stretgija i u njoj preoiznaju prijetnje koje utiču na sektor odbrane"-  kazao je Stanišić.

Poslanik DF Strahinja Bulajić kazao je da je strategija odbrane anahrona, odnosno prevaziđena, imajući u vidu konstelaciju sadašnjih međunarodnih odnosa.

"Vjerujem da je sve ovo što je napisano u strategiji odbrane moglo da stane u samo jednu rečenicu – teritorija Crne Gore pretvara se u poligon za dalja dejstva NATO-a prema Srbiji i Rusiji, to je prava namjera i cilj te strategije"- rekao je on.

Poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić kazao je da ne postoji alternativa NATO-u i da je sudbina Crne Gore na zapadu.

Krivokapić je ocijenio pozitivnim vraćanje dobrovoljnog služenja vojnog roka i dodao da je pojam narodne vojske u Crnoj Gori tradicija koju treba vratiti, ne da bi se ratovalo, nego u svrhu odbrane.

"Balkan je mjesto gdje, kad nema demokratije i pravde, rat dođe kao normalno sredstvo. Kad ne možete da obezbijedite narodu slobodu, demokratiju, pravdu, razvoj, onda vam je konflikt uvijek mogućnost za očuvanje vlasti", kazao je Krivokapić.

On je dodao da je Crna Gora najmanja država, ali je najharmonizovanija nacionalno, u smislu multietničnosti i multireligioznosti.

"Ali to što je prednost može postati mana, ako ne budemo uspješna država vladavine prava i demokratije. Crna Gora jedino se tako može odbraniti, pravim vrijednostima, a ne brojevima. Veličinom Vojske ne može, pogotovo ne u modernim uslovima, ali pravim vrijednostima može"-  kazao je Krivokapić.

Odbrana Crne Gore, kako je dodao, dužnost je svih u Crnoj Gori.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR