7 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović će uskoro formalizovati prijedlog za Ombudsmana

Izvor: Foto: predsjednik.me

Politika

Tag Video
Comments 0

Đukanović će uskoro formalizovati prijedlog za Ombudsmana

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović održao je konsultacije sa ovlašćenim predstavnicima predlagača i kandidata za Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Predsjednik je zahvalio prisutnima na naglašenom interesovanju i povjerenju, koje su iskazali učešćem u ovom postupku, saopšteno je iz kabineta. 

"On je istakao da je gotovo 100 stručnih i naučnih institucija, kao i nevladinih organizacija i 8 predloženih kandidata za Zaštitnika dalo doprinos uspješnom sprovođenju postupka, potvrdivši tako njegov značaj i transparentnost, ali i važnost položaja i nadležnosti ove institucije u političkom sistemu Crne Gore.

U tom smislu, kazao je da se opravdano opredijelio za postupak sačinjen od više faza, počevši od pisanog obavještavanja brojnih naučnih i stručnih institucija i NVO, raspisivanja i objavljivanja javnog poziva, utvrđivanja liste predloženih kandidata i danas obavljenih konsultacija. 

On je naglasio da je Zaštitnik državni organ sa važnom društvenom ulogom, koji je svojim ličnim i autoritetom svog efikasnog postupanja pozvan da ulije sigurnost u nesmetano uživanje garantovanih prava i sloboda svakom građaninu i u njihovu djelotvornu zaštitu, uvijek kada je to potrebno, njegujući princip vladavine prava", navodi se u saopštenju. 

Iskazao je uvjerenje da će novi Zaštitnik opravdati njegova, očekivanja svih predloženih kandidata i njihovih predlagača, ali i društvene zajednice u cjelini, te da će imati otvorenu podršku na neupitnom putu ka ostvarenju zajedničkog cilja - dostizanje novog nivoa demokratizacije naših institucija i unapređenja zaštite ljudskih prava i sloboda.

"Ovlašćeni predstavnici predlagača kandidata za zaštitnika, zahvalili su predsjedniku Đukanoviću na prijemu i spremnosti da u otvorenom razgovoru razmijene mišljenja u vezi sa predstojećim formiranjem prijedloga kandidata i konstatovali da je ovim postupkom napravljen iskorak u odnosu na dosadašnju praksu. Istakli su očekivanje da će se predsjednik rukovoditi stručnošću i integritetom kandidata u donošenju odluke.

Predsjednik će u skorijem periodu formalizovati svoj prijedlog i uputiti ga Skupštini", navode u saopštenju. 

Konsultacijama su prisustvovali ovlašćeni predstavnici predloženih kandidata za zaštitnika i njihovih predlagača, i to u ime Azre Jasavić-Aleksandra Vukčević, programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR); Jelene Ružičić-Dragan Koprivica, izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Nebojše Vučinića-Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA), Nikole Belade-Stevan Radunović, predsjednik Udruženja boraca NOR i antifašista Prijestonice Cetinje (UBNORA), Radenka Lacmanovića-Goran Macanović, izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore (SSCG), Siniše Bjekovića-Zdravko Begović, predsjednik Advokatske komore Crne Gore, Valentine Radulović Šćepanović-Aida Petrović, izvršna direktorica Crnogorskog ženskog lobija (CGŽL) i Zdenke Perović-Vesna Ratković, koordinatorka Franačko-crnogorskog udruženja (FRAMOG).

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR