12 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U fokusu razvoj Vojske i izloženost hibridnim prijetnjama

Politika

Comments 1

U fokusu razvoj Vojske i izloženost hibridnim prijetnjama

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Do kraja 2023. planira se povećanje broja pripadnika Vojske Crne Gore (VCG), prvenstveno radi jačanja kapaciteta podrške civilnim institucijama, rekao je ministar odbrane Predrag Bošković i dodao da je u fokusu razvoj VCG i izloženost države hibridnim prijetnjama.

Bošković je održao brifing za predstavnike skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu na temu razvoja kapaciteta Vojske, kao i savremenih hibridnih prijetnji sa aspekta NATO i EU, uz poseban i detaljan osvrt na izloženost Crne Gore tom vidu specijalnog rata.

On je predstavnicima Odbora govorio o novoj Formaciji Vojske, njenoj teritorijalnoj rasprostranjenosti, učešću u NATO i EU operacijama i misijama, ostvarenim i planiranim etapama modernizacije, infrastrukturi, rezultatima na planu uništavanja viškova naoružanja.

Kako je saopštio, Bošković je naveo da su razgovarali o unaprjeđenju socijalno-materijalnog statusa pripadnika VCG i zaposlenih u Ministarstvu odbrane.

Bošković je podsjetio da se do kraja 2023. planira povećanje broja pripadnika VCG, prvenstveno u cilju jačanja kapaciteta podrške civilnim institucijama.

Bošković je istakao da se prosječna starost pripadnika VCG smanjila sa 41 na 37 godina.

"On je predstavnike Odbora podsjetio na ostvarene rezultate u modernizaciji VCG u sva tri njena segmenta – Mornarici, Vazduhoplovstvu i u Pješadijskom bataljonu. Posebno je naglasio podršku NATO saveznica na tom planu, među kojima se ističu SAD, kao i Njemačka i Turska", kaže se u saopštenju.

Bošković je istakao i rezultate na uništavanju viškova naoružanja, uz podatak da je već uništeno više od 90 odsto od onoga što je Crna Gora naslijedila od bivše JNA.

"Bošković je govorio i o vojnom poligonu na Sinjajevini, formiranju regionalnog Centra za planinsko ratovanje u Kolašinu, nabavci četiri helikoptera Bell 505 za Vazduhoplovstvo, te 67 lakooklopnih vozila, kojima će, kako je dodao, do 2023. godine, biti opremljene obje pješadijske čete, uz 80 transportnih kamiona i drugih specijalnih vozila", kaže se u saopštenju.

Kao objekte od posebnog interesa, Bošković je naveo planove razvoja kasarne u Maslinama, izgradnju kasarne u Andrijevici, aerodrom Kapino polje kod Nikšića i radarskog položaja Zekova glava.

"Predsjednik i članovi odbora su izrazili zadovoljstvo ostvarenim u pogledu reformi u VCG uz očekivanje da će se taj napredak nastaviti i u budućnosti", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Cim nesto zaskripi !

Cim se priblizavaju izbori odma neko prijeti c gori,sad izmislise hibridni rat ,sad smo u nato da nijesmo pa da povjerujemo pustite ovaj narod neplasite uvjek pred izbore spremate neke zamke !!!